La visita es prolongarà fins al 23 de novembre i és la primera acció al territori, en el marc de la reformulació de l’agermanament entre Sabadell i la daira de l’Argub

Una comissió de professionals sanitaris de l’Hospital Parc Taulí i estudiants d’animació i integració sociocultural de l’Institut Ribot i Serra viatgen avui 10 de novembre als campaments de refugiats sahrauís per treballar en l’àmbit sanitari i de dinamització i participació juvenil

Deu joves de l’Institut Ribot i Serra són els encarregats de posar en marxa els primers camps de solidaritat, que comptaran amb tallers i activitats de reciclatge i creació d’instruments musicals, pintura mural i petites càpsules de teatre social.

Pel que fa a la comissió mèdica, la formen set professionals sanitaris de diferents especialitats –cirurgia, pediatria, anestèsia i infermeria– del Parc Taulí i de l’Hospital General de Catalunya. Durant aquesta primera visita tenen previst visitar i fer cirurgies menors a l’Hospital de Boula.

Una de les novetats del nou agermanament, gestionat per l’associació sabadellenca Taller d’Art, Cultura i Creació, és l’augment dels pacients atesos, en tant que es dobla el nombre de comissions mèdiques de cara al 2018, i la durada de la comissió als camps augmenta una setmana.

La regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, ha explicat que, després de la reformulació de l’agermanament aprovada pel Ple municipal el passat mes de febrer, enguany “posem en pràctica allò que vam dissenyar en aquest projecte de ciutat que plasma el treball coordinat entre Ajuntament, entitats i institucions de la ciutat, posant l’accent en el treball sociosanitari i el treball amb persones joves, sobretot des de l’àmbit formatiu”.

La regidora ha afegit que “tot aquest treball coordinat i conjunt té com a objectiu millorar les condicions de vida al Sàhara i fer-ho des d’experiències d’aprenentatge mutu i amb la participació activa dels i les agents del propi territori per així poder seguir teixint el vincle amb el poble sahrauí”.

Sensibilització a l’arribada

Un cop finalitza l’activitat als campaments, els joves faran retorn al municipi de les activitats, l’impacte a nivell local i la continuïtat de les mateixes. La primera acció és la participació a l’activitat “Joves i Cooperació, sumant pels Drets Humans” organitzada per l'Ajuntament amb motiu de la commemoració del Dia Mundial dels Drets Humans.

Agermanament Sabadell - Sàhara

El projecte de reformulació de l’agermanament, aprovat pel Ple municipal al febrer, va néixer de la voluntat de continuar la tasca realitzada fins ara però amb un impuls a la Cooperació Directa implicant els i les habitants de la RASD.

Posteriorment davant la importància que fos un projecte de ciutat, no només de cooperació, es va realitzar un Viatge polític al mes de maig on es signa l’acord de col·laboració en el Sàhara

Després de 26 anys treballant per l’enfortiment de l’agermanament entre Sabadell i l’Argub, es va decidir donar un nou impuls a les línies de treball existents –l’àmbit sociosanitari, incorporació de nous eixos com el de la perspectiva de gènere, l’àmbit formatiu i la introducció d’accions adreçades per a joves–, amb l’objectiu d’augmentar la incidència i l’impacte al Sàhara, i també estimulant la implicació dels i les joves de Sabadell i la visibilització d’uns refugiats que avui no estan presents en els mitjans de comunicació.