Una delegació ciutadana acompanyada de l'alcalde i diverses regidores visitarà els campaments de persones refugiades del Sàhara Occidentaldes des d'avui i fins el 4 de maig

Acompanyaran l’alcalde la regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz; els representants dels grups municipals Ramón Vidal (Unitat pel Canvi), Sílvia Renom (PDeCat), Adrián Hernández (Ciutadans); representants del Consorci Hospitalari Parc Taulí, de l’Institut Ribot i Serra, de Solidaris amb el Poble Sahrauí, de Sabadell Acull Infants Sahrauís i del Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC), a més de personal tècnic municipal amb l'objectiu d’establir les bases del nou full de ruta que ha de guiar la reformulació de l’agermanament amb l’Argub, aprovat pel Ple el passat febrer

La delegació visitarà els territoris de Tindouf, Dajla i Bojdor i culminarà l’estada a l’Argub, on es trobaran amb l’alcaldessa, el Consell del Poble i ministres de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), i es signarà un nou acord marc. Es visitaran també diferents equipaments educatius, sanitaris i culturals.

Reformulació de l’agermanament

El projecte de reformulació de l’agermanament, aprovat pel Ple municipal el passat mes de febrer, neix de la voluntat de continuar la tasca realitzada fins ara, però amb un impuls a la cooperació directa, concretament amb el treball sociosanitari al territori, que impliqui els habitants de la RASD.

Aquest projecte de reformulació proposa la millora de la xarxa sanitària en el territori i la necessitat per part de Solidaris amb el Poble Sahrauí de trobar un canvi després de 26 anys treballant per l’enfortiment de l’agermanament entre Sabadell i l’Argub. La mateixa entitat ha proposat que sigui Taller d’Art, Cultura i Creació qui faci el relleu, per la seva experiència i el treball previ que de forma conjunta havien fet.

El nou plantejament d’agermanament preveu, entre altres qüestions, la implicació de la joventut sabadellenca en l’àmbit de la cooperació, nous projectes de formació de la població sahrauí per evitar la dependència internacional o la introducció de polítiques de gènere per treballar la igualtat i la construcció del procés de pau. Implica també la incorporació de nous actors amb els que se signaran convenis de col·laboració, com per exemple amb el Consorci Parc Taulí o l’Institut Ribot i Serra.

Les noves línies de treball quedaran recollides en l’acord marc de col·laboració entre les ciutats agermanades que signaran el 3 de maig l’alcalde de Sabadell i l’alcaldessa de l’Argub, Najma Alamin Mohamatu.

Tot aquest procés culminarà el proper 17 de maig, amb la celebració d’un acte públic de renovació de l’agermanament Sabadell - Argub, que tindrà lloc a la Casa Duran i estarà presidit per l’alcalde Juli Fernàndez i representants del Front Polisario. L’acte també comptarà amb la presència de Cristina del Valle, ambaixadora de les Nacions Unides a Europa dins la Campanya Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.