Des de la Crida per Sabadell fa temps que hem engegat un procés obert i participatiu per tal sumar al nostre projecte de confluència municipalista el màxim de sensibilitats possibles i esdevenir una eina que, superant les sigles de les organitzacions polítiques existents, pugui engegar un veritable procés de transformació de la nostra ciutat des de dins i fora de les institucions.

Per tal d'incorporar al nostre procés de lluita -i també al nostre programa- el màxim de visions i propostes de persones i entitats de Sabadell, hem organitzat La Crida en Grups de Treball que, amb certa autonomia, puguin treballar en la línia de recuperar les diferents quotes de sobirania que com a societat ens han estat arravatades pels interessos del mercat i pensar en quin sentit la institució municipal podrà afavorir a que això passi quan les haguem recuperat per a la gent el proper mes de maig.

Els Grups de Treball sobre Sobiranies ja fa mesos que treballen però el proper dissabte 28 de febrer tots ells, i tota La Crida, us convidem a una Jornada de discussió i debat conjunt al Centre Cívic de Can Deu a partir de les 10.00h.

PROGRAMA DE LA JORNADA

10.00h Presentació a càrrec de Josep Manel Busqueta.

11.00h Debats en grups temàtics (veure més a baix).

13.00h Conclusions i posada en comú.

ELS GRUPS DE TREBALL

Sobirania alimentària

Un nombre reduït d’empreses controla la producció i distribució d’aliments a escala mundial; per tant, hi ha moltes persones privades de la seva sobirania alimentària i que es veuen obligades a enriquir-les.

Quines són les vies per sortir d’aquest cicle? En una situació d’emergència social com l’actual, quines són les possibilitats d’auto abastiment? És possible l’empoderament alimentari sense recursos econòmics?

Parlarem de tot això amb Pere Rosell de remoure.

Sobirania cultural (Cultura)

Volem una ciutat amb cultura participativa i de transformació col·lectiva, que promogui les tradicions i ajudi a la creació.

És possible canviar usos i horaris dels equipaments? S'ha de promoure l'autogestió de centres? Cal un nou model d'oci? Quin futur té el conservatori? Coneixem els espais disponibles?

Farem una taula-debat de l'àmbit cultural a Sabadell amb artistes, creadors, gestors, promotors, difusors,... amb l'objectiu de consensuar els reptes i les línies estratègiques a dur a terme en els propers anys a la ciutat i començar a concretar accions a desenvolupar.

Sobirania cultural (Educació)

És el mapa escolar de la ciutat un model equitatiu i impulsor de la igualtat? Aprofitem la proximitat municipal per resoldre els problemes que la crisi planteja a nens i joves a l’escola… o per solucionar temes de fracàs escolar? Hi ha projecte pedagògic municipal a les escoles bressol?

Parlarem de tot això començant amb una xerrada a càrrec de Xavier Bonal; sociòleg i professor universitari especialitzat en gestió municipal i educació i seguirem després amb un debat en grups sobre els temes plantejats.

Sobirania de l'espai públic

És evident que calen nous models en la gestió de l’espai públic municipal i per això nosaltres estem treballant sobretot per experiències alternatives i mecanismes de participació per la definició i la gestió de l’espai públic.

Sembla coherent, doncs, fer un debat sobre experiències alternatives i presentar les diferents línies estratègiques en les quals estem treballant.

Sobirania residencial

La mercantilització de l'habitatge ha deixat milers de pisos buits mentre s'estan produint desnonaments diàriament i nombrosos col·lectius queden exclosos del dret a accedir i mantenir un habitatge digne.

És realment tan limitada la intervenció de l’Ajuntament davant la usura bancària? Pot el treball conjunt entre el consistori i els moviments socials frenar l'especulació?

Exercint la sobirania residencial al Sabadell que ha de venir hi cabrem totes!

Intervindrà Guillem Fernàndez, membre de Coop57 - Àrea de préstecs.

Sobirania energètica

Després d'haver treballat els últims mesos sobre què entenem per sobirania energètica i d'haver parlat amb diversa gent relacionada amb l'àmbit energètic, plantegem la jornada com un inici per traçar noves línies i propostes de treball de futur.

Què caldria prioritzar? Com aconseguir una major implicació de la gent en aquests temes? Quins nous espais caldria generar? Quin ha de ser el paper de l'Ajuntament?

Per debatre i mirar de respondre aquestes i altres preguntes, comptarem amb la participació de persones amb diferents experiències en la lluita pel canvi de model energètic.

Ens acompanyarà l’Aurèlia Mañé, professora de la UB, experta en relacions energètiques internacionals i també hem convidat la gent del grup local de Som Energia perquè ens vinguin a explicar les seves propostes en l'àmbit municipal.

Sobirania de reproducció i cures

Volem proposar un debat entorn la salut i el benestar de les persones i reflexionar si el model que tenim ens serveix. A la taula rodona formada per tres professionals de l’àmbit sociosanitari (salut pública, atenció primària i hospitalària) volem respondre les següents qüestions:

Com s’està atenent la gent i a costa de què? Quines mancances hi ha? Què s’hauria de fer per cobrir aquestes necessitats / mancances? Com podem optimitzar els recursos que tenim? Què es podria millorar, cap a on hauríem d’anar?

Sobirania productiva

Volem activar un debat en el qual pretenem posar sobre la taula els principals reptes o necessitats polítiques a plantejar des de la sobirania productiva. Per canviar d'arrel el model laboral i productiu de la ciutat, des de les mateixes institucions municipals fins a l'àmbit privat, fent d'aquesta transformació una eina pel desenvolupament de les sobiranies.

Trencarem el gel de la trobada de la mà de les experiències de remunicipalització d'Arenys de Munt, i de creació d'una cooperativa de productors agroecològica a partir de l'Assemblea d'Aturats d' El Prat.

Sobirania popular

Les nostres línies estratègiques es basen en l’assoliment de l’autoorganització dels barris, de les persones i la relació d’aquests empoderaments amb la institució municipal.

Com començar a construir espais d’autoorganització que representin un apoderament per entitats, barris i comunitats?; Com descentralitzar el poder de l’Ajuntament en aquests àmbits?; Quin és el paper dels agents actius (barri, entitat i persones) ?; Quina relació cal crear amb la institució per assolir aquests processos?

S’exposaran experiències municipalistes i d’autoorganització com Can Batlló, experiència d’EH Bildu (Euskal Herria) i Entesa per Sabadell.

Sobirania nacional

Entenem la sobirania nacional com l'exercici màxim d’empoderament polític del poble, la ruptura amb el marc legal actual i la construcció d'una República Catalana independent i fonamentada en la radicalitat democràtica.

Realitzarem el debat referent a la “construcció nacional des dels municipis”, apuntant tres eixos principals com a punts de partida:

-La desobediència i la ruptura de la legalitat vigent des dels ajuntaments per la construcció de noves estructures institucionals per a la futura República Catalana.

-El desplegament d'un procés constituent a través de la participació popular.

-La construcció dels Països Catalans amb l'intercanvi i la cooperació en àmbits com les polítiques territorials, l'educació, la llengua, la cultura, etc.