Article d'Aurora Murillo, regidora i candidata número 4 a les eleccions del 2023


La passada setmana, els moviments dels partits polítics al Parlament de Catalunya ens van forçar a mirar novament 30 anys enrere, amb tristesa, perquè ens tornem a trobar en el mateix escenari, només que algunes s’han tret les caretes.


Dijous, al Parlament de Catalunya, Esquerra Republicana votava a favor d’una moció pel tràmit del Quart Cinturó tal com el vol dibuixar el PSC des de fa dècades. Aquest dibuix, d’uns tres carrils per banda, dista molt del que tots els experts diuen avui en dia que necessitem, i ens fa pensar en les moltes macro autopistes buides que han fet desaparèixer tot el verd del seu voltant.


La setmana passada es va conxorxar aquesta traïció per part d’ERC a aquelles que fa dècades defensen el territori, en molts casos amb propis militants i simpatitzants del seu partit a les entitats medi ambientalistes. I des de la Crida no podem fer altra cosa que denunciar aquest moviment com egoista i demanar tornar al sentit comú a aquells que, segons se les prometien quan no governaven, s’estimaven el territori.


Esquerra republicana, però, no són els únics que s’han alineat amb el PSC en la seva deriva caduca, no oblidem que qui pressiona des de l’estat espanyol és el govern del PSC en coalició amb Podem i els Comuns. Aquells mateixos que divendres passat afirmaven que ells són l’únic partit que defensa el territori, però que, així i tot, aprovaran els pressupostos de Catalunya on figurarà l’ampliació de l’aeroport, el HardRock, els Jocs Olímpics d'hivern, i ara també, pel que es veu, la bogeria del Quart Cinturó.


Els Comuns són aquells que des del govern espanyol facilitaran els diners perquè aquesta macro autopista esdevingui una realitat i trinxi el poc verd que ens queda de Vallès. Tot i això, el seu alcaldable a Sabadell, diputat a les corts espanyoles, després d’afirmar que són els únics que defensen la ciutat, apareix amb una vintena de persones amb cartells, sempre amb el seu logo no sigui cas que perdi pistonada, a una concentració convocada per l’entitat que de debò fa 30 anys que hi treballen.


Aquesta, tot i que greu, no va ser l’acció més vergonyosa de la concentració de divendres, no! Esquerra Republicana de Sabadell, en nom de desmarcar-se de la decisió presa al Parlament pel seu partit jeràrquic, va decidir que era bona idea convocar a la televisió a la mateixa hora de la concentració, per explicar que ells continuen sent l’únic partit que podrà evitar que el Quart Cinturó succeeixi. I per fer això, no només necessiten copsar el moment en què la campanya contra el 4t Cinturó i la plataforma en defensa del ripoll havien decidit convocar, sinó que venen acompanyats de les seves joventuts, també amb bandereta i logo, i es demana a la gent de la concentració que es posin al darrere, perquè es vegi gent a les imatges televisives. 


Mentrestant, la Campanya contra el Quart cinturó i totes aquelles entitats que li donen suport, han d’aguantar veure com uns i uns altres volen copsar els mitjans per dir la seva, i a veure qui la diu més grossa. Són 30 anys de lluita i supervivència, d’organització, de teixir xarxa, de resistir als poderosos que, de manera egoista, volen fer de les seves amb allò que és comú, que és de totes. 


Nosaltres, des de la Crida per Sabadell, estarem al costat de les que vertaderament defensen el bé comú, de les veïnes organitzades. Com sempre hem fet per un Zoo, una piscina d’onades o una carretera posa en perill el nostre entorn i la vida. A les trinxeres del carrer, sempre amb elles.