L’Ajuntament de Sabadell i la Generalitat de Catalunya col·laboraran en la construcció de la Residència de Gent Gran, Centre de dia i Centre de Serveis Socials del Sud-Parc Central, un equipament que esdevindrà la primera residència  de titularitat pública a la ciutat. El model arquitectònic, d’intervenció i de gestió de l’espai presentaran un proposta innovadora, centrada en les persones.

El futur centre estarà situat en uns terrenys davant del Parc Central, al costat dels habitatges de lloguer per a gent gran, tindrà una superfície construïda de 5.200 metres quadrats i un cost aproximat de 8,4 milions d’euros. L’Ajuntament construeix una residència de titularitat municipal i gestió pública i la Generalitat garanteix la sostenibilitat amb la concertació de les places.

Estarà estructurat en tres àmbits. Una zona de residència de 3.500 m2, amb 102 places de titularitat pública (12 places més que les previstes en l’anterior projecte); un Centre de Dia i Serveis de 35m2 oberts al barri amb 25 places, també públiques (5 més que les previstes en l’anterior projecte); i un centre de Serveis Socials, de 600 m2, on hi treballaran una vintena de professionals. També s’hi preveuen edificar àrees i serveis de suport.

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha manifestat que "Sabadell podrà tenir finalment una residència pública gràcies al compromís ferm de l'Ajuntament, assumint així la necessitat de contribuir al seu finançament. Donem així sortida a un dèficit històric, aplicant, a més, un sistema innovador."

Per la seva part, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha afirmat que amb la signatura de l'acord “volem poder fer realitat aquesta reivindicació històrica del veïns i veïnes de Sabadell. És un model de qualitat que permet donar una resposta diversa a les necessitats diverses de les persones en la línia de les nostres polítiques socials”.

El conseller ha explicat que la concertació de les places suposa una inversió anual de 2,2 milions d’euros. El Homrani ha destacat, a més, la qualitat innovadora del projecte.

 

Un nou model d’atenció a la gent gran

L’Equipament de serveis proposat al parc Central es basa en  un model innovador d’atenció a la gent gran i de gestió, centrada en la persona i en la millora del seu benestar. Aquesta nova mirada es fonamenta en tres àmbits:

Un espai residencial organitzat en Unitats de Convivència, concebut per fomentar la interrelació i alhora possibilitin la intimitat. L’objectiu és “viure com a casa” i per això es crearan espais similars a una llar, perquè hi visquin entre 9 i 17 persones en un ambient que convidi a la convivència. Les habitacions seran individuals, amb bany adaptat per a cada persona. També es preveuran unitats de convivència especialitzades, per a gent gran amb trastorns conductuals.

Un centre de dia, de 25 places, que ve acompanyat d’una plataforma de serveis oberts a tota la població més gran de 65 anys, que van des de tallers d’activitats a serveis personalitzats (fisioteràpia, rehabilitació cognitiva, podologia, etc.)

Un servei de gestió pública de l’equipament que incorpora un centre de Serveis Social municipals, on treballaran 20 professionals organitzats en dos àmbits d’atenció: serveis socials bàsics territorials i serveis d’atenció a les persones amb dependència.

 

Concurs d’idees 

En la línia d’altres experiències prèvies, l’Ajuntament convocarà, d’acord a la normativa de licitació d’obra pública, un concurs d’idees per escollir entre les propostes de disseny que es presentin la millor opció constructiva i més adequada al concepte d’equipament plantejat.

El jurat encarregat de decidir el projecte el formaran personal tècnic municipal; professionals del món de l’arquitectura i dels Serveis Socials; i representants veïnals. Estarà presidit per el Tinent d’Alcalde responsable d’Urbanisme i assistit per el regidor d’Acció Social, que han treballat per fer realitat el centre residencial, formant part de la Comissió de treball de recursos residencials per a la gent gran i de la Plataforma d’entitats per a la defensa de la residència pública al sector Sud de Sabadell.

La previsió és començar les obres a finals del 2020 i posada en funcionament l’any 2022.

 

Places públiques de residència a Sabadell

El futur centre residencial respon a la necessitat de pal·liar la mancança que pateix la ciutat en places públiques de residència. Ajuntament, Generalitat i entitats veïnals han treballat plegades per trobar la millor solució a un dèficit anòmal.