Sabadell commemora enguany el Dia Mundial de les Persones Refugiades amb un seguit d’actes de sensibilització i denúncia, amb la voluntat de refermar el seu compromís i implicació amb les persones refugiades

diamundialpersonesrefugiadesEn aquest sentit, cal recordar que, l’any 2001 les Nacions Unides van declarar el 20 de juny com a Dia Mundial de les Persones Refugiades. L’objectiu va ser rescatar de l’oblit la dramàtica situació que viuen milions de persones desarrelades entre refugiades, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d’asil que actualment hi ha al món.

Amb aquest mateix tarannà l’Ajuntament de Sabadell, juntament amb la Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades, s'afegeix a la commemoració d'aquest dia mundial, amb l'organització d'un petit programa d'actes que han presentat aquest matí en roda de premsa.

La primera cita serà el proper dijous, 16 de juny, a les 8 del vespre, quan la plaça del Doctor Robert acollirà la Roda de la Pau centrada en la situació que estan vivint les persones refugiades.La jornada també proposa activitats diverses i la lectura del manifest d’Stop Mare Mortum, al qual s’ha adherit la Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades.

La Roda de la Pau va néixer el 3 de febrer de 2003 quan dos ciutadans es van plantar davant de l'Ajuntament de Sabadell com a mostra de rebuig envers les intencions bèl·liques en contra de l'Iraq. Actualment, però, la Roda de la Pau es posiciona enfront de tots els conflictes bèl·lics. Des de l’any 2003, la Roda es troba cada dijous –festius i dies de vacances inclosos–, a la plaça Doctor Robert.

D’altra banda, el proper dilluns, 20 de juny, a les 7 de la tarda, es presentarà l'informe anual sobre la situació de les persones refugiades a Espanya i a Europa, a càrrec de Miguel Pajares, president de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat. L’acte, que tindrà lloc al Casal Pere Quart, comptarà amb la intervenció de diversos testimonis de persones sol·licitants d’asil a Espanya.

A més, Sabadell també se suma a la Manifestació Obriu Fronteres. Volem Acollir!, organitzada per l’associació Stop Mare Mortum, el proper diumenge, 19 de juny, a les 6 de la tarda, a Barcelona (sortida pl. de la Universitat).