En el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades, la ciutat comptarà amb diverses activitats de commemoració

 

Coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, que es celebra arreu avui 20 de juny, Sabadell s’ha sumat al pronunciament elaborat pel món local reunit a la 39a Assemblea General del Fons Català, celebrada a Granollers la setmana passada, on es reafirma el compromís de les ciutats amb el dret al refugi i es recorda que els municipis de Catalunya han mostrat abastament la predisposició a acollir persones refugiades, malgrat no disposar de les competències d’asil ni accés al finançament necessari.

En aquest sentit, s’exigeix al Govern de l’Estat espanyol que assumeixi la seva responsabilitat i s’estableixin sistemes de coordinació i finançament eficaços amb les comunitats autònomes i municipis. De forma paral·lela, i també dins el marc del Dia Mundial, Sabadell comptarà amb diverses activitats de denúncia i sensibilització sobre la situació de les persones refugiades al món.

La Declaració, en la redacció de la qual ha contribuït Sabadell, posa en relleu la greu crisi humanitària que es viu com a conseqüència del desplaçament de milions de persones que fugen de desastres naturals, conflictes armats, la violació de drets humans o la pobresa. S’explica com “la manca de vies legals i segures per a l'entrada a la Unió Europea empenyen els refugiats a posar-se en mans de les màfies i seguir rutes perilloses” i es reclama l’establiment de vies d’accés a la protecció internacional en països d’origen i en trànsit.

Alhora, el document destaca el paper clau dels municipis en l’assistència i acollida efectiva de refugiats, tant a curt com a més llarg termini, i subratlla que “la manca d'informació i coordinació per part del Govern estatal genera uns impactes a escala local que ens obliguen a destinar una gran quantitat de recursos per assegurar un mínim de dignitat a les persones refugiades veïnes de les nostres ciutats”.

L’escrit, d’altra banda, denuncia “els episodis de criminalització i assetjament de les organitzacions i les persones que han protegit i assistit les persones refugiades per part de diferents autoritats governamentals i judicials” i expressa a aquestes organitzacions el seu suport.

Així mateix, valora positivament “l’anunci del nou Govern de l’Estat d’acollir les 600 persones del vaixell Aquarius” i la predisposició del Govern de la Generalitat d’oferir acollir-los a Catalunya. En aquest sentit, expressa el desig que a partir d’ara els governs locals i autonòmics siguin tinguts en compte a l’hora de dissenyar i desplegar la política pública d’asil i refugi de l’Estat.

La Declaració exigeix al Govern de l’Estat “que compleixi amb els acords davant la UE del 2015 per a l'acollida de les 17.337 persones refugiades” i hi ofereix la col·laboració del món local. També exigeix “el replantejament del procediment d'atenció social a sol·licitants d'asil a Espanya”, establint sistemes de coordinació i finançament i facilitant l’accés dels municipis als fons europeus.

Entre altres acords, la Declaració insta “les institucions europees que estudiïn sancionar els Estats com Itàlia, que vulnera els convenis internacionals que regulen els rescats marítims i el dret a asil” i fa una crida a la corresponsabilitat dels Estats de la UE. Alhora, mostra “el suport i tota la solidaritat del món local català a les organitzacions no governamentals i les persones voluntàries que salven vides i donen assistència i protecció a persones que cerquen refugi i protecció internacional”.

 

Commemoració del Dia Mundial

Precisament en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades avui dimecres 20 de juny, a la tarda, la plaça del Dr. Robert acollirà una acció, a la qual es convidarà tothom a participar-hi. També hi haurà debat, música en viu i jocs sahrauís per a infants i un tast de té sahrauí. L’activitat, impulsada per TACC, forma part del programa de commemoració del Dia Mundial organitzat per l’Ajuntament i la Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades i Migrades a Sabadell, comptant amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.