La millora de la contaminació al voltant dels centres escolars, entre els objectius més immediats en què el govern de la ciutat està treballant

33126254712_8e4e446397_h1-1024x682En el marc de la Cimera de la Qualitat de l’Aire, Sabadell ha estat present en la presa d’acords per millorar la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona. La Cimera ha tingut lloc al Palau de Pedralbes i hi han assistit tres consellers de la Generalitat de Catalunya, alcaldesses i alcaldes i representants de diversos ajuntaments, de l'Àrea Metropolitana (AMB) i de la Diputació de Barcelona.

L’objectiu de la trobada és reduir la pol·lució derivada del trànsit en un 30% en 15 anys i, entre els acords es preveuen, entre altres, que els cotxes i les furgonetes de més de vint anys no puguin circular els dies feiners per Barcelona i per una quarantena de municipis del voltant a partir del gener del 2019. A més, la prohibició ja s'aplicarà a partir del desembre del 2017 els dies d'alta contaminació.

Les actuacions que es preveuen pretenen treballar en elements estructurals de mobilitat i específicament en actuacions durant els episodis de més elevada contaminació. Tot això tenint en compte que bona part de la regió i de Sabadell es troben molts dies de l’any per sobre dels nivells que són recomanables per garantir la bona salut de la ciutadania.

El tinent d’alcalde Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, que ha assistit en representació de Sabadell, ha posat èmfasi especialment en la importància de les polítiques estructurals i concretament en la necessitat de millorar les infraestructures i els serveis de transport públic a la comarca. Així, ha afirmat que “la manca d’un transport públic competitiu al Vallès és un dels factors que més contribueixen a la contaminació de la regió”.

La reflexió sobre la mobilitat que ja s'està fent a la ciutat té en compte les recomanacions de la Comissió Europea i pretén delimitar Zones Urbanes d’Atmosfera Protegida (ZUAP), tal com es preveu l'acord. Així, Serracant ha afegit que “Sabadell encara té molts deures pendents pel que fa al combat contra la contaminació. Entre els objectius més immediats estem treballant per millorar la contaminació al voltant dels centres escolars, especialment en els que es concentren a l’espai central de la ciutat, procurant reduir la contaminació i afavorint l'accés a peu a l'entorn immediat”.

El tinent d’alcalde també ha posat en relleu la importància de planificar conjuntament l’oferta viària i el transport públic a la comarca, per tal d’afavorir la competitivitat dels mitjans menys contaminants enfront dels més contaminants.