Programa d'activitats commemoratiu pel Dia Internacional contra la LGTBIfòbia sota el lema 'Ventilem els armaris!'

Sabadell forma part, actualment, de la secretaria tècnica de la Xarxa de Municipis LGBTI. Aquesta secretaria està compartida, a més, amb 26 municipis de Catalunya. Gairebé un any després de la presentació oficial de la xarxa, el nombre de municipis adherits a la mateixa ha augmentat de manera considerable. Tots ells amb la voluntat de compartir experiències, propostes i línies d’actuació en les polítiques LGBTI. Els municipis de la xarxa es comprometen a treballar pel respecte a la pluralitat, la defensa de la igualtat i la lluita contra la lgtbifòbia.

En aquest context, la ciutat ha confeccionat un programa d’actes commemoratius del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia, que manté l’eslògan Ventilem els armaris! Sabadell amb els drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals amb la voluntat de promoure la igualtat i la dignitat de les persones, evitar discriminacions i violències i defensar la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat. Tal i com explica la regidora de Drets Civils, Míriam Ferràndiz, “és fonamental que des de l'àmbit municipal hi hagi un compromís i un posicionament clar a favor de la diversitat sexual i de gènere. Campanyes com la que es presenta són necessàries, tot i que tenim clar que es tracta d'una perspectiva que hem d'aplicar a totes les polítiques municipals”.

Ferràndiz també assenyala que “de la mateixa manera és imprescindible, i així ho estem fent, tenir articulat tot el circuit en el cas que ens trobem amb qualsevol mostra d'LGTBIfobia. Així mateix, és important fomentar la llibertat d’expressió de les persones en relació amb la seva identitat, expressió i orientació sexual, i vetllar perquè no es vulnerin els drets de ningú. Per poder assolir això, cal treballar des d’una perspectiva feminista, ja que les arrels de la desigualtat són les mateixes: el patriarcat”.

El passat 8 de maig la Junta de Portaveus va aprovar una proposició formada per 12 acords, tots ells adreçats a mantenir el “compromís cívic contret de fa anys en favor dels valors del dret a la diferència i la igualtat de totes les persones”. Un d’aquests acords és el de mantenir la bandera irisada al balcó central del consistori des del proper 17 de maig fins al 28 de juny.

Paral·lelament, junt amb les entitats que formen part de la taula de Gènere, Feminismes i LGBTI, s’han organitzat una sèrie d’activitats com sessions de contes adreçades a públic infantil i adult, projeccions de pel·lícules, xerrades i formació adreçada a professionals de la ciutat, entre d’altres.

La regidora Míriam Ferràndiz viatjarà a Brussel·les aquesta setmana per explicar les polítiques públiques en temes LGBTI que es porten a terme des de Sabadell. Aquest viatge s’emmarca dins el projecte Divercity, coordinat per la European Social Research Unit del departament d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i que té com a principal objectiu prevenir i combatre l’homofòbia i la transfòbia a les ciutats mitjanes europees

Programa d'activitats