La jornada forma part del procés participatiu per definir el nou servei municipal

Un total de 39 entitats i col·lectius de Sabadell han participat en una sessió de treball sobre la futura Oficina d’Entitats de Sabadell. L’objectiu era analitzar els resultats del qüestionari Pensem l’Oficina d’Entitats, que va estar actiu a la plataforma Decidim Sabadell fins a finals d’octubre i, a més, recollir propostes per definir el funcionament del futur servei.

La trobada va comptar amb entitats de diferents àmbits i va permetre tractar les seves dificultats internes i les necessitats amb què es troben, així com la manera en què el futur servei pot ajudar a superar-les. Durant la sessió van sorgir temes com l’ampliació i implicació de la base social o com es poden donar a conèixer entre la ciutadania i entre elles mateixes. També es va parlar de temes relacionats amb el espais on desenvolupar les activitats, el finançament o l’assessorament jurídic i fiscal.

Es van fer propostes per afrontar i millorar la complexitat de la gestió i el funcionament de les entitats. Algunes de les idees es centraven en com les entitats poden abordar les dificultats. També es va incidir en la capacitat de treballar conjuntament entre elles. Pel que fa a la nova oficina municipal, es va destacar el seu paper per informar, assessorar i donar suport a activitats o bé fer d’aglutinador, connectant interessos comuns entre les diferents entitats per tal de reduir despeses o compartir recursos.

A partir d’ara, i fruit de la trobada, es treballarà en la confecció d’una proposta de contingut de la futura oficina.

Procés participatiu

L’Ajuntament de Sabadell va obrir el passat mes d’octubre un procés participatiu per recollir propostes que ajudin a definir un nou servei municipal que faciliti que les entitats de la ciutat actuïn com a element de cohesió, de foment d’una participació ciutadana activa, compromesa i de transformació social.

En paraules de la regidora de Participació Ciutadana, Glòria Rubio: “A hores d’ara cal fer valoració molt positiva sobre com està evolucionant el procés. És important que les entitats puguin dir la seva en un projecte com aquest, ja que tenen un paper fonamental en la cohesió social a la ciutat”.

Paral·lelament, participen en el procés personal de diferents departaments municipals que es relacionen directament amb les entitats (subvencions, ús d’equipaments o espai públic, cessió d’immobles, voluntariat, etc.) i que poden contribuir a descriure punts febles i necessitats de les entitats.

La nova Oficina d’Entitats vol afavorir el treball en xarxa i optimitzar els recursos, alhora que es vol convertir en un punt de referència on les associacions trobin suport, assessorament, informació i acompanyament en la seva gestió i en els tràmits amb l’administració.

La previsió és situar l’oficina a l’antiga Escola Riu-sec, a la plaça de Jean Piaget, edifici que durant uns anys va fer servir l’Escola de Música i Conservatori de Sabadell. Un cop finalitzat el procés participatiu, a principis de l’any 2018 es presentarà el projecte final del nou servei.