El Servei comparteix espai amb les dependències d’Informació i Atenció a les Dones

Sabadell ja compta amb un servei específic d’Atenció i Acompanyament LGTBI, fruit de l’acord entre la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament. Oferirà informació, assessorament i acompanyament persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGTBI), així com persones del seu entorn proper, professionals de diferents àmbits i entitats.

En aquest marc, facilitarà el coneixement dels recursos amb què compta el territori per donar resposta a les persones LGTBI, promourà el respecte a la diversitat i donarà suport específic en casos de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

El nou servei s’ubica a les dependències municipals del carrer de Vidal, on també té la seu el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). D’aquesta manera, s’ha conformat tot un servei global de Gènere, Feminismes i LGTBI, que treballa per l’equitat i la igualtat entre tots els ciutadans i ciutadanes, amb l’objectiu d’assolir una ciutat diversa i lliure de sexisme.

La posada en marxa del Servei d’Atenció i Acompanyament LGTBI s’emmarca en l’aplicació de la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, que parla de la necessitat d’oferir un servei d’atenció integral per atendre les persones que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència per raó de l’orientació sexual, identitat o expressió de gènere, amb l’objectiu de donar-los respostes adequades, àgils, properes i coordinades.

El nou servei actuarà en aquest casos, però també facilitarà informació i suport a qualsevol persona de la ciutat que necessiti d’assessorament o acompanyament en relació amb la diversitat afectiva sexual i de gènere; a familiars, amistats o parelles de persones LGTBI o a professionals de diferents camps (salut, educació, esports, etc.).

Ahir, durant la presentació del nou dispositiu, la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz ha destacat que “es tracta d’un servei obert i flexible, adreçat no només a les persones del col·lectiu LGTBI, sinó a persones del seu entorn i a professionals, que tinguin dubtes i consultes”. La regidora ha assenyalat, també, que “aquest servei no és una acció puntual, sinó una mostra de com anem incorporant les polítiques LGTBI a l’acció municipal. De fet comencem a treballar transversalment per establir circuits d’actuació interdepartamental i amb les entitats”, de forma similar a com es fa, per exemple, en l’àmbit de la convivència.

Per la seva part, la directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Mireia Mata, ha destacat la necessitat del “treball conjunt amb les administracions locals per tirar endavant aquest repte de país, que és aplicar la llei per garantir els drets dels col·lectiu LGTBI i eradicar qualsevol tipus de discriminació que pugui patir”.

El servei facilitarà la coordinació institucional de les accions locals i territorials, potenciant un treball en xarxa que millorarà la resposta a la ciutadania i que permetrà optimitzar els recursos.