Article d'opinió de Rosa Salido, delegada sindical CGT a Sabadell i membre de la plataforma Sabadell en Defensa dels Serveis Públics

Els Serveis Públics sempre han format part de la nostra ciutat i dels nostres pobles. En tan sols trenta anys han quedat desmantellats, desprotegits, perquè els Ajuntaments han preferit externalitzar aquests serveis donant així el pressupost municipal que s'hi destina a empreses privades que s'estan lucrant, en detriment de les treballadores i els treballadors, amb sous baixos i precarietat laboral. I com a conseqüència, amb menys qualitat del servei.

Encara recordo quan portàvem als nostres fills i filles a les Escoles Bressol, trenta anys enrere, sense pagar i enllaçaven la seva educació a primària sense pagar res, depenien de l'Ajuntament, més tard els llibres era mínim l'abonament.

Un altre servei és el SAD (Servei d'Ajuda a Domicili), igualment depenia directament de l'Ajuntament. La professió de Treballadora Familiar es va crear l'any 1987 i consisteix en persones amb titulació per a tenir cura dels malalts al seu domicili. La xarxa de Treballadors/es Socials de cada ambulatori feien reunions periòdiques per avaluar la tasca de les professionals TF als domicilis. L'Ajuntament feia el control del servei als domicilis. A dia d’avui manca un any per tal que finalitzi el contracte d’aquest servei. Davant d’aquesta situació l'Ajuntament ha de decidir si prorroga o no el contracte a l'empresa externalitzada.

A la nostra ciutat fa mesos es va crear la plataforma Sabadell en Defensa dels Serveis Públics. En actes i reunions que s'han fet s'ha constatat que es viable la municipalització de tots els Serveis Públics, des de l'aigua a les escoles bressol, passant pel SAD, la funerària o la neteja viària i la recollida de residus, sobre la base d'estudis rigorosos i experiències d'altres localitats.

A la Plataforma anem aclarint els dubtes que administració i treballadors/es han plantejat i continuem impulsant el debat. Ens trobem, és cert, reticències per part d'alguns agents, formacions polítiques, sindicats, entitats, que encara no ho veuen clar. Per exemple, una idea recurrent és la que diu que la municipalització (la gestió directa del servei per l'Ajuntament o per una entitat municipal) comportaria per als treballadors i treballadores de l'empresa concessionària perdre el lloc de feina o bé que haurien de passar uns exàmens. Això es fals. Igual que amb el canvi d'una empresa a una altra es produeix la subrogació de tota la plantilla, en el cas de la municipalització també es contempla una espècie de subrogació, sense que el personal subrogat assoleixi la condició de personal funcionari. Però aquestes idees falses són interessadament difoses per les empreses concessionàries per a dividir i confondre els treballadors i les treballadores respecte dels seus autèntics interessos.

Si voleu més informació sobre el tema de les municipalitzacions o considereu que cal remunicipalitzar els serveis que ja havien estat gestionats directament per l'Ajuntament. Si creieu que cal lluitar per millors condicions laborals i per un treball digne, apropeu-vos a la plataforma Sabadell en Defensa dels Serveis Públics.

La responsabilitat de l'Estat és tenir cura de les persones dependents, de les que no tenen recursos per portar als seus fills i filles a les escoles bressol, d'enterrar als nostres éssers estimats sense haver-nos d'endeutar... En definitiva que se’ns faciliti una vida digna. Posem al centre de la vida les persones.