És la setena edició del certamen, que reconeix el foment del respecte a la diversitat de cultures i creences

 

La setena edició del Memorial Àlex Seglers premia a títol individual la mestra, psicòloga i feminista Maria de la Pau Trayner, vinculada al Col·lectiu de Dones a l’Església per la Paritat. En la modalitat d’entitat, el reconeixement és per a la Fundació AGI, que treballa per la millora de les condicions de vida de les persones més vulnerables. L’acte de lliurament dels guardons ha tingut lloc a la Casa Duran.

Els premis són un reconeixement a la tasca feta per persones individuals, entitats o institucions en la promoció de valors que sustentin la convivència a Catalunya i que prenguin com a base comuna el respecte a la diversitat de cultures i de creences, tot contribuint al diàleg entre persones en la defensa dels drets humans i dels valors del món contemporani.

Per a aquesta setena edició del certamen, el jurat es va reunir el 26 de juny per valorar totes les candidatures rebudes. En aquest marc, s’hi va posar de manifest la necessitat de reconèixer les iniciatives particulars i col·lectives que treballen per construir una societat més igualitària, en la qual el paper de les dones i el seu apoderament esdevingui un contrapunt a les violències masclistes i a altres formes de discriminació pel fet de ser dones.

 

Premis 2018

Maria de la Pau Trayner (el Vendrell, 1936), amb una vida professional dedicada a la docència, és doctora en Antropologia Cultural, llicenciada en Ciències Eclesiàstiques i Teologia i té estudis de Psicologia. Pertany a l’Institut de Religioses Escolàpies i al Col·lectiu de Dones en l’Església. Ha treballat per la igualtat, la dignitat i la promoció de la dona, motiu pel qual ha estat guardonada en diferents ocasions.

Per la seva part, la Fundació AGI és una entitat benèfico-assistencial, creada a Barcelona l’any 1994, que treballa la prevenció, intervenció, formació, sensibilització i la investigació en l'àmbit de col·lectius i persones vulnerables o en risc d'exclusió social a partir d'un model d'atenció integral i de qualitat. Fomenta un model de convivència solidària, que pugui millorar les condicions de vida de les persones, així com la seva integració i participació social.

Aquest 2018, han integrat el jurat: Maties Serracant, alcalde de Sabadell; Daniel Gatius, director de Banca d'Institucions, representant de l’Obra Social “la Caixa”; Marcel·lí Joan, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya; Marc Barbens, representant de l’Associació Catalana de Municipis; Josep Manel Abad, representant de la Federació de Municipis de Catalunya; Eva Erill, representant de la Diputació de Barcelona; Jordi Prat, director de la Fundació Autònoma Solidària, representant de la Universitat Autònoma de Barcelona; Mohamed Halhoul, secretari general de la Federació del Consell Islàmic de Catalunya; Joan Hernàndez, director del Grup de Treball Estable de les Religions (GTER); José Luis Galera, del Monestir Budista Sakya Tashi Ling; Josep Lidon, en representació del Consell Evangèlic de Catalunya, i Txema Seglers, germà d’Àlex Seglers i representant de la família.

Des de la primera convocatòria del Memorial, l’any 2012, han rebut el guardó Sor Lucia Caram, Teresa San Román, Rebost Solidari de Sabadell, el fiscal contra els delictes d’odi Miguel Ángel Aguilar, l’Associació Akan de Girona, el Pare Joan Botam, l’Associació Juvenil Esquitx, Arcadi Oliveres, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Dolors Bramon i la Fundació Mescladís.

 

Àlex Seglers (Manresa, 1970 – Sabadell, 2010)

Àlex Seglers va ser professor acreditat de Dret Eclesiàstic a la Universitat Autònoma de Barcelona. Expert en el fet religiós, és considerat com un gran lluitador per a la llibertat religiosa, pel diàleg i la convivència entre els qui pensen i creuen de manera diferent.

Com a autor, va deixar una extensa obra. De la seva vessant acadèmica destaca el seu posicionament i defensa incondicional vers el diàleg interreligiós. La seva experiència i els seus vint anys d’estudi, d’ensenyament i investigació del Dret Eclesiàstic de l’Estat li van valdre el reconeixement nacional i internacional en aquest camp. Va contribuir a acostar les legislacions estrangeres i nacional en aquest àmbit a diferents grups i col·lectius religiosos. Molts d’aquests van participar en diferents fòrums i reunions organitzades per ell. D’aquesta manera va fer possible en innombrables ocasions, evitant confrontacions, que el divers fet religiós formés part de la convivència amb el compromís de coincidir en els mateixos llocs i valors.

Així mateix, va lluitar perquè la laïcitat estigués al servei de la llibertat de culte i va fer que la gestió de la diversitat de creences en els àmbits institucionals esdevingués un element essencial per a la convivència.