Sabadell ha estat el primer ajuntament que ha ofert la seva col·laboració a la Generalitat per acollir els menors

 

L’Ajuntament de Sabadell va oferir la seva col·laboració en l’acolliment d’aquests menors, dependents de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Així, Sabadell es converteix en la primera i única ciutat que, de moment, ha ofert aquesta col·laboració a la DGAIA.

La proposta es va fer perquè a partir del passat mes de juliol s’està produint una arribada a Catalunya de nois i noies estrangers menors d’edats sense referents familiars que està superant àmpliament la xifra d’altres anys. L’arribada a Catalunya d’aquests menors va ser l’any 2016 de 684 menors, el doble que l‘any anterior. Al 2017 van ser un total de 1.489.

Un cop detectats, els nois i noies són portats a la Fiscalia provincial de menors de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia, per a la seva identificació, visita metge forense, determinació de l’edat, i posterior posada a disposició de la DGAIA.

L’acord entre l’Ajuntament i la DGAIA ofereix 15 places de suport, amb la previsió d’ampliar-les fins a arribar a les 20, a l’alberg de la ciutat.  La proposta de l’Ajuntament compta amb la col·laboració de la Fundació IDEA, que farà el seguiment dels nois i noies. Aquestes instal·lacions donaran suport al centre d’acollida Coda 1 que gestiona la Fundació sabadellenca.

Cada menor romandrà a l’alberg uns dos mesos, mentre es fa el diagnòstic tècnic de la seva situació i s’elabora la seva proposta definitiva de protecció. L’acord amb la Generalitat té una durada inicial d’un any i el servei estarà finançat per la DGAIA.

 

Problema de país

Durant una visita a l’Alberg de Sant Oleguer Georgina Oliva, directora d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), ha destacat que l’increment d’arribada de menors estrangers no acompanyats “ha de ser tractat com un problema de país. Ens trobem davant d’una situació excepcional, d’una crisi migratòria molt greu, i que requereix una perspectiva més global i la implicació d’ajuntaments, entitats i altres departaments”.

La regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, ha assenyalat que “tenim clar que cap persona és il·legal i que hi ha uns drets fonamentals de protecció que totes les persones han de poder tenir.  Així, malgrat ens trobem limitats per una llei d’estrangeria profundament injusta cal que posem tots els esforços en poder millorar aquestes condicions de vida que estan patint persones com és el cas d’aquests menors estrangers no acompanyats. Però també caldrà anar més enllà i buscar solucions i opcions per quan aquests joves esdevenen majors d’edat i sovint queden desemparats de recursos”.

La presidenta de la Fundació IDEA, Dolors Rodríguez, ha explicat que “la nostra feina és tenir cura i atendre aquests nois de manera integral i que durant aquesta estada temporal puguem fer la millor proposta de futur per a ells”.