La moció presentada per la Crida de suport a les 27 persones encausades per ocupar el rectorat de la UAB en defensa de l’educació pública tan sols ha comptat amb l’adhesió d’ERC i Guanyem

CUKxqDfUkAACj2g.jpg-largeLa Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Sabadell ha rebutjat la moció demanant l’absolució de les 27 persones que s’enfronten a penes de fins a 14 anys de presó per ocupar el rectorat de la UAB, exigint l’aturada de l’increment de taxes universitàries i en defensa de l’educació pública. Tan sols la Crida per Sabadell, impulsora de la moció, juntament amb ERC i Guanyem hi ha votat a favor, mentre que la resta de grups polítics del consistori, Unitat pel Canvi, Convergència, PSC, Ciutadans i PP ho han fet en contra, impedint-ne així, la seva aprovació.

Els fets es remunten al 17 d’abril de 2013, quan prop de 200 estudiants van entrar al Rectorat de la UAB amb la demanda que aquest apliqués les mocions aprovades democràticament pel Claustre de la Comunitat Universitària en àmbits com la desobediència a l’augment de taxes o l’establiment de títols especials de transport públic pels estudiants de la UAB. Després de diversos intents de negociació, la UAB, de la mà de la vicerectora d’estudiants del moment, Sílvia Carrasco, que és també militant d’ICV Sabadell, va acabar denunciant 25 estudiants, un membre del PAS i una membre del personal docent. En el procés de denúncia es van utilitzar uns llistats en els quals la UAB té classificats les estudiants que considera perilloses pel seu activisme polític. Actualment el procés es troba en fase d’instrucció als jutjats amb aquestes 27 persones imputades i el fiscal els ha demanat penes d’entre 11 i 14 anys de presó i una multa que supera els 400.000 euros.

La Crida per Sabadell, ja va mostrar, fa uns mesos, tot el seu suport a les persones encausades i també a les lluites en defensa d’una universitat pública i de qualitat, en un acte de suport a les encausades. En paraules de Míriam Ferràndiz “la universitat pública ha d’estar al servei del pensament crític i han de fomentar valors com el compromís i lluita pel que és just; en cap cas els òrgans de les universitats o ajuntaments han de castigar i realitzar persecucions polítiques cap a les persones que es mobilitzen”.

Els acords de la moció que ha estat rebutjada, més enllà d’instar a l’absolució de les persones encausades, també contemplaven mostrar el ferm compromís de l’Ajuntament amb una universitat pública, gratuïta i de qualitat a la que hi puguin tenir accés totes les persones independentment dels seus recursos econòmics, que no es penalitzés la protesta i la dissidència i reivindicava el dret a manifestació de les persones encausades. La Crida per Sabadell, a través del seu portaveu, Lluís Perarnau, s’ha mostrat “especialment decebut pel vot en contra d’Unitat pel Canvi en aquesta moció” i ha advertit a la militant d’ICV Sabadell, Sílvia Carrasco, que "la mediació a la UAB que ella demana només prosperarà si retira la demanda i s’arxiva la causa. L’animo a emprendre aquest camí el més aviat possible”.