Es destinaran a propostes d'habitatge cooperatiu

 

L’Ajuntament de Sabadell opta a la tercera convocatòria dels FEDER, que porta per nom Urban Innovative Actions. El projecte que ha presentat el consistori, amb el suport d’altres administracions i entitats, s’emmarca en les actuacions d’innovació urbana de la Unió Europea en l’àmbit de l’habitatge cooperatiu. L’objectiu és alliberar habitatges i sòl del mercat especulatiu i destinar-los a projectes de cohabitatge, mitjançant l’adquisició de terrenys i d’habitatges per desenvolupar-hi projectes cooperatius.

Així ho han presentat Glòria Rubio, regidora d’Habitatge, i Lali Daví, membre de la fundació La Dinamo. El projecte compta amb un pressupost de 5 M€. Els FEDER en finançarien el 80% (4 M€), l’Ajuntament 800.000 € i dues de les entitats sòcies –La Dinamo i Coop 57– hi aportarien 100.000 € cadascuna. També ho difondran i ajudaran a fer-ho possible la Diputació de Barcelona, el Teler Cooperatiu, la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i solidària, la CONFAVC, VIMUSA i la Generalitat de Catalunya.

La regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, ha afirmat que "amb aquest projecte crearem un fons que perdurarà i es retroalimentarà per permetre tirar endavant propostes de cohabitatge més enllà de la durada de l’ajut”. Rubio també ha destacat que “d’aquesta manera es possibilita que persones amb rendes baixes puguin accedir a aquest tipus de proposta, gràcies a les subvencions."

Els principals objectius del projecte són, d’una banda, alliberar sòl privat i habitatges del mercat lliure per dedicar-los a projectes cooperatius d’ús comunitari. En segon lloc, crear un ens de finançament cooperatiu que permeti finançar projectes per a totes les classes socials. Això permetrà que el projecte perduri més enllà del que duri el FEDER i també universalitzar el projecte cooperatiu d’habitatge. I, finalment, el tercer objectiu és que siguin cooperatives les que construeixin habitatges, gràcies a les subvencions destinades a construcció, reforma o reparació.

En cas que Sabadell rebi la subvenció, el projecte tindrà una durada de tres anys, entre el novembre del 2018 i l’octubre del 2021. La resolució la prendrà el comitè de selecció de la Unió Europea al final del setembre a Brussel·les, durant la Setmana Europea de les Regions i les Ciutats.