Des del Servei d’Habitatge s’ha seguit el procés que marca l’Ordenança Municipal de Verificació d’Habitatges Buits, que inclou diverses comprovacions administratives per assegurar que un habitatge està buit

13568926_634228520074639_2056065893292322884_oL’Ajuntament de Sabadell inicia els expedients de multes coercitives als propietaris de pisos buits, amb imports que poden sumar 18.000 euros. La primera fase són les actuacions prèvies: el creuament de dades entre padró, cadastre, els rebuts de l’aigua, residus i l’IBI. En total s’han analitzat les dades de 174 habitatges de l’àmbit dels barris beneficiaris de la Llei de Barris (Can Puiggener, Torre‐romeu, Les Termes, Campoamor, Creu de Barberà i Espronceda), ja que el Pla d’Inspecció del 2016 va centrar‐se en aquestes zones, com una de les àrees especialment sensibles.

La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Glòria Rubio, ha manifestat que “l’esperit d’aplicació de l’ordenança és la mobilització dels habitatges. Així evitem un deteriorament cada cop més elevat i que puguin sorgir conflictes al voltant d’aquests immobles. A més, hem d’acabar amb la paradoxa de gent sense casa i cases sense gent”.

Un cop comprovat que en els darrers dos anys no hi ha hagut un propietari diferent a l’inicial, s’ha aixecat un acta d’inspecció de la Policia Municipal, que certifica que 54 d’aquests habitatges estan buits. En tots els casos es tracta de grans tenidors. La tinenta d’alcalde ha assenyalat que “a l’hora d’aplicar l’ordenança hem posat èmfasi en els grans tenidors ja que són els màxims responsables de la situació que tenim a dia d’avui i que estan provocant la situació de vulnerabilitat de la majoria de famílies”.

El Servei d’Habitatge notificarà als propietaris d’aquests 54 habitatges que, durant la segona quinzena de juliol, es farà una darrera inspecció, a la qual poden comparèixer.

La relació d’aquests grans tenidors és la següent:

 • Catalunya Banc, 3 habitatges
 • BBVA, 8
 • Banc Sabadell, 1
 • Bankia, 5
 • SAREB, 12
 • Unnim, 7
 • Buildingcenter, 7
 • Banco Santander, 2
 • Criteria Caixaholding, 5
 • Gescat Vivendes en Comercialització, 1
 • NCG División Grupo Inmobiliario, 2

Posteriorment, es declararà la situació anòmala d’habitatge buit, tal com marca l’ordenança i es procedirà al cobrament de la taxa, que és de 455 euros per habitatge buit. Un cop iniciat l’expedient, els propietaris tindran 15 dies per presentar al∙legacions. Si no les presenten o si es desestimen, l’Ajuntament començarà el procés de multes coercitives, que poden arribar a ser tres de consecutives. L’import de la primera serà de 3.000 euros, el de la segona de 6.000 i el de la tercera de 9.000.

D’altra banda, durant tot el procés, l’Ajuntament informarà els propietaris de les mesures de foment per a la seva ocupació, amb l’objectiu de mobilitzar el parc d’habitatges de Sabadell.