L’Ajuntament de Sabadell ha imposat les set primeres multes a grans tenidors de pisos buits

Aquestes sancions són de 3.000 euros per a cadascun dels 4 habitatges buits del BBVA i dels 3 de la SAREB que s’han sancionat. Les multes poden sumar fins a 18.000 euros si els propietaris no mobilitzen els pisos.

“Estem fent tot el que podem per mobilitzar el parc buit d’habitatges i no pararem fins que no quedi cap pis buit”, ha afirmat la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio. També ha destacat que “per al Govern municipal és prioritari aconseguir que el parc d’habitatge tingui una funció social” i ha reconegut que “és un moment complex legalment, en què es veu clarament que el poder econòmic s’està posant per davant de les necessitats socials”.

Rubio ha explicat que l’Ajuntament ha seguit el procés que marca l’Ordenança Municipal de Verificació d’Habitatges Buits, que inclou diverses comprovacions administratives per assegurar que un habitatge està buit. La primera fase són les actuacions prèvies: el creuament de dades entre padró, cadastre, els rebuts de l’aigua, residus i l’IBI. El 2016 es van analitzar les dades de 174 habitatges de l’àmbit dels barris beneficiaris de la Llei de Barris –Can Puiggener, Torreromeu, les Termes, Campoamor, la Creu de Barberà i Espronceda–, ja que el Pla d’Inspecció del 2016 va centrar-se en aquestes zones, com una de les àrees especialment sensibles. Un cop comprovat que en els darrers dos anys no hi havia hagut un propietari diferent de l’inicial, la Policia Municipal va estendre una acta d’inspecció, que va certificar que 54 d’aquests habitatges estan buits. En tots els casos eren propietat de grans tenidors.

La Regidoria d’Habitatge va notificar als propietaris d’aquests 54 habitatges que s’iniciaven les mesures per aconseguir la funció social d’aquests pisos i que, si continuaven buits, s’imposarien els expedients sancionadors. En 17 casos els habitatges es van mobilitzar. Als 37 restants se’ls va declarar la situació anòmala d’habitatge buit, tal com marca l’ordenança, i es va procedir al cobrament de la taxa, que és de 455 euros per habitatge buit –una xifra que a partir del gener serà de 671,51 euros. Aquests 37 casos van continuar el procés legal i en aquests moments la situació és la següent:

  • 11 expedients es van arxivar perquè els habitatges es van vendre, llogar o estaven ocupats
  • 5 s’estan tornant a inspeccionar
  • 14 segueixen el procediment de sanció
  • 7 seran multats

Les multes coercitives poden arribar a ser tres de consecutives. L’import de la primera és de 3.000 euros, el de la segona de 6.000 i el de la tercera de 9.000. En cas de no aconseguir la mobilització, l’Ajuntament iniciarà un procediment que pot comportar sancions d’entre 90.001 i 900.000 euros.

D’altra banda, l’Ajuntament està treballant en la inspecció d’altres 755 habitatges de grans tenidors, als quals s’està informant de les mesures de foment per a la seva ocupació, amb l’objectiu de mobilitzar el parc d’habitatges de Sabadell. Aquestes inspeccions, sumades a les 54 del 2016, suposen actuar sobre 809 habitatges “i això representa aproximadament el 50% dels habitatges buits de la ciutat que són propietat dels grans tenidors, que calculem que són entre 1.500 i 2000 i no pararem fins que no en quedi cap de buit a Sabadell”, ha afirmat Glòria Rubio.