Entre 2000 i 2011, Vimusa va rehabilitar 7 blocs amb un sobrecost de 2 milions d’euros. Ara, després d’una reunió amb veïnat dels 3 blocs que queden per rehabilitar, el Govern i el veïnat obren un període per trobar la solució legal més adequada

L’Ajuntament de Sabadell ha detectat diferents irregularitats en relació amb la participació de l’empresa Habitatges Municipals de Sabadell, SA (Vimusa) en la rehabilitació de 7 blocs veïnals del barri de Torreguitart entre els anys 2000 i 2011 per valor de 2 milions d’euros més del que dictamina un informe jurídic.

El passat dilluns, la regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, i el gerent de Vimusa es van reunir amb presidents de 3 blocs que encara s’han de rehabilitar, i també hi van ser presents altres veïns i veïnes afectats. Els representants municipals van explicar com es troba la situació en aquest moment i van acordar d’iniciar converses per trobar conjuntament solucions per rehabilitar legalment els immobles de les tres comunitats que queden pendents per rehabilitar.

Avui, en roda de premsa per explicar la situació, Glòria Rubio ha afirmat que “ens comprometem a acompanyar els veïns i veïnes en la resolució del conflicte i en la presa de decisions del que més convé ara, però no farem allò que no és legal i no incorrerem en males praxis com van fer governs municipals anteriors”.

Una promoció de 899 habitatges i 74 locals comercials

Els fets es remunten a l’any 1984, quan l’empresa municipal Vimusa va promoure la construcció de 10 blocs situats al barri de Torreguitart –a la plaça d’Espanya, a l’avinguda de l’Alcalde Moix i entorns–. Es van construir un total de 899 habitatges de protecció oficial, 74 locals comercials i 753 places d’aparcament. L’obra la van executar 6 constructores diferents, que van estar-hi treballant gairebé durant deu anys, fins al 1993, quan van acabar tot el pla.

A finals dels anys 1990, les persones propietàries d’aquestes comunitats, acompanyades per l’Associació de Veïns de Torreguitart, van comunicar a Vimusa una sèrie de deficiències que es produïen a tots els edificis.

El Consell d’Administració de Vimusa va adoptar en aquell moment el compromís, amb caràcter urgent, de dur a terme les obres de rehabilitació necessàries. A més, i de forma paral·lela, es van endegar els procediments judicials que, finalment, van obligar les empreses a pagar uns imports econòmics que les sentències judicials van establir per fer front a les deficiències.

La rehabilitació es va dur a terme a 7 dels 10 blocs i van implicar un sobrecost de més de 2,2 M € sobre els imports que la sentència judicial havia determinat, cost que va assumir Vimusa amb l’aprovació per unanimitat del Consell d’Administració d’aquell moment.

Ara, l’Associació Veïnal de Torreguitart i veïns i veïnes dels 3 blocs que no es van beneficiar de les intervencions –perquè no es va promoure cap altra intervenció a partir del 2009– sol·liciten a Vimusa que executi les obres de rehabilitació en les mateixes condicions que la resta de comunitats. No obstant això, l’Ajuntament, amb l’assessorament dels seus serveis jurídics, planteja que no és possible fer-ho en les mateixes condicions perquè seria il·legal.

 

Procés