L’Obrera ocupa des del 2015 un immoble propietat de l’entitat bancària

 

L’Ajuntament té la voluntat d’obrir un espai de negociació que permeti gestionar els interessos que han entrat en conflicte entre el centre social L’Obrera i l’entitat bancària Cajamar. Es dona la circumstància que Cajamar, propietària de l’immoble de l’avinguda de Barberà, 142, i ocupat des del 2015 per L’Obrera, ha obert un procés judicial de desallotjament per recuperar l’immoble.

Davant d’aquesta situació, el Consistori intentarà gestionar la intermediació entre les dues parts amb l’objectiu d’arribar a un acord, tot promovent l’escolta activa i la diversitat d’alternatives. En paraules de la regidora de Participació Ciutadana, Glòria Rubio, “es tracta de buscar un espai de diàleg que permeti trobar possibles fórmules d’entesa”.

Projecte de L’Obrera

El Centre Social Alliberat l’Obrera treballa des del 2015 per convertir l’immoble en un espai de trobada pels veïns i veïnes de Sabadell. De fet, l’actual nom és un homenatge a l’antiga l’Obrera, seu del moviment obrer industrial de Sabadell des de l’any 1887.

A l’Obrera hi participen persones a títol individual, tot i que també acull diverses entitats de Sabadell amb un fort compromís social.

Actualment estan desenvolupant diferents projectes, com ara un taller de lectures; un grup de dones; el gimnàs popular “Rukeli”; capoeira, classes de salsa i swing; diversos col·lectius d’art; un bar autogestionat; breakdance; el grup excursionista “La Màquia” o un hort urbà, entre d’altres.

Organitzativament tenen una assemblea gestora formada per persones a títol individual i representants de les diferents activitats, que es reuneix cada quinze dies per garantir que els diferents projectes es coordinin entre sí, tot i que tothom està convidat a participar-hi.

Pel que fa a la situació legal de l’immoble i del centre social, el passat mes de març, 17 persones es van auto-inculpar per via civil per tal de defensar l’espai. En aquest sentit, es preveu que el proper mes de setembre comenci el judici contra aquestes 17 persones, motiu pel qual L’Obrera ha posat en marxa una campanya de recollida de firmes per tal visibilitzar el suport a la causa.