L'Ajuntament de Sabadell segueix ampliant el parc públic d'habitatge, aquesta vegada a través del dret a tanteig i retracte

 

L’Ajuntament ha comprat 36 habitatges per dret de tanteig i retracte i està fent els passos necessaris per poder-ne adquirir fins a un total de 70 fins a final de mandat. Aquestes 70 llars ampliaran el parc públic d’habitatge de lloguer de què disposarà Sabadell. Així ho han fet públic avui en roda de premsa Juli Fernàndez, tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, i Glòria Rubio, regidora d’Habitatge.

Aquesta compra ha costat 3,4 milions d’euros. Per a l’habitatge més car s’han pagat 150.000 € i per al més barat, 47.000. La mitjana és de 100.000 € per habitatge, que inclouen la compra i la rehabilitació. La rehabilitació ha costat 5.400 € de mitjana –la més cara ha valgut 15.000 € i la més barata, 5.000 €.

Els habitatges adquirits estan repartits per la ciutat. Al Districte 2 n’hi ha 12, mentre que al Districte 4 són 7. Els districtes 1 i 6 en tenen 6, mentre que al Districte 3 n’hi ha 4 i al Districte 7, 1.

Aquesta mesura forma part de la política de del Govern municipal en matèria d’habitatge públic de lloguer, que treballa en tres aspectes diferents: l’adquisició, la rehabilitació i la promoció. Així, si fa uns dies el consistori va anunciar que l’empresa Habitatges Municipals Sabadell (Vimusa) construirà 362 llars entre el 2019 i el 2024, que comportava un augment del 37,6% del parc públic d’habitatge, amb els 70 habitatges aquest percentatge augmentarà fins a un 44%.

Glòria Rubio s’ha expressat en el sentit que "l’augment del 44 % en habitatge públic no és menor. Volem que la meitat d'aquests pisos vagin a parar a l’emergència social, perquè hi estem compromeses, i l’altra meitat sigui per a persones que no poden accedir al mercat privat, perquè també hi tenen dret.

Vimusa serà també qui gestionarà aquests habitatges, ja que l’Ajuntament els adscriurà a aquesta empresa. Ara mateix, Habitatges Municipals de Sabadell disposa de 961 habitatges de lloguer a la ciutat. Es dona el cas que entre 1958 2018 Vimusa ha construït 8.022 habitatges, la majoria dels quals s’han destinat a compravenda. Així, Vimusa es converteix en un agent actiu per ampliar el parc públic d’habitatge de lloguer.

L’objectiu d’aquestes mesures és augmentar el parc d’habitatge públic de lloguer, regular els preus del lloguer a la ciutat, garantir l’accés i la permanència a l’habitatge, com també la propietat pública del sòl, a més de garantir que els habitatges seran sempre de lloguer.

 

El dret de tanteig i el dret de retracte

El decret llei 1/2015, de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització d’habitatges provinents d’execució hipotecària, preveu una normativa de vigència limitada en el temps –6 anys fins al 2021–, per la qual la Generalitat de Catalunya pot exercir el dret de tanteig i retracte en la transmissió d’habitatges procedents d’execució hipotecària –judicial o notarial–, compensació o pagament de deute, ubicades en municipis situats en àrees de demanda forta i acreditada i que s’hagin adquirit a partir del 9 d’abril de 2008.

En funció de les necessitats i dels recursos municipals, l’Ajuntament pot demanar a la Generalitat l’exercici d’aquests drets en benefici del municipi. Els immobles adquirits per aquest mitjà s’han de destinar a polítiques socials, objectiu que coincideix plenament amb la voluntat del Govern municipal. Així, la població amb problemes d’accés a un habitatge assequible serà la beneficiària d’aquesta compra.

[gallery columns="2" size="large" ids="5638,5635,5636,5639"]