1.300 actuacions per la reparació i renovació d’espai públic. Inclouen 1M€ de destinats a projectes seleccionats per la ciutadania

evoluciopress  La transformació urbana, més polítiques socials i millor qualitat de vida, l’aposta per una ciutat capdavantera i la millora organitzativa i més qualitat democràtica, són les quatre prioritats de la proposta de pressupost municipal per a l’exercici 2017, presentada pel Govern municipal, i que serà portada a aprovació inicial del Ple extraordinari previst per al proper 14 de novembre.

Amb un pressupost que ascendeix a 200,4 milions d’euros per al 2017, la proposta d’enguany representa un increment de 18 milions (+9,94%) respecte l’any passat, ja que “és voluntat del govern destinar el màxim de recursos possibles a tirar endavant aquelles polítiques que considerem prioritàries per millorar i dignificar la vida de les persones, sobre tot, la d’aquelles que pateixen més desigualtats econòmiques i socials” tal i com ha afirmat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, durant la presentació del document, i és en aquest sentit que les accions prioritzen les necessitats de les persones i la transformació material i social de la ciutat.

A més de Fernàndez, la proposta de pressupostos municipals ha estat presentada també avui, en roda de premsa, pel tinent d’alcalde d’Acció Social i Cultura, Joan Berlanga, i les tinentes d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Glòria Rubio, i de Promoció de la Ciutat i Participació, Marisol Martínez, així com pel regidor de Nova Economia i Serveis Centrals, Albert Boada.

 

1M€ de destinats a projectes seleccionats per la ciutadania

Una de les principals novetats del pressupost d’enguany és que inclou 1 milió d’euros destinats a executar els 12 projectes escollits per la ciutadania. Al llarg del 2016, 6.154 persones han participat en el procés participatiu “Construïm ciutat” on la ciutadania, tant ha pogut presentar projectes per millorar l’espai públic o els equipaments municipals, com per finançar activitats o serveis d’acció social i intervenció comunitària.

 

La transformació urbana, una ciutat digna i ordenada

[gallery columns="2" size="medium" ids="3462,3460"]

Una de les grans prioritats del Govern municipal és la recuperació i la transformació de l'espai públic per donar resposta a les necessitats de la ciutadania i redissenyar la ciutat per als propers anys i, és per això, que una primera gran inversió destinada a la transformació urbana ja es podrà fer a finals del 2016.

“Volem recuperar l’espai col·lectiu, donant resposta a les necessitats materials de la ciutat i de la ciutadania i per això hem fet un esforç per prioritzar les actuacions dirigides a dignificar aquest espai i a ordenar i planificar un nou model de ciutat”, ha dit Rubio.

Així, per exemple, les actuacions en l’àmbit de la planificació passen, entre d’altres, per la realització dels estudis per a la recuperació i l’ordenació integral del centre de la ciutat, l’inici dels estudis previs per al futur planejament general de la ciutat o per l’actualització de la protecció del patrimoni històric, arquitectònic i arqueològic de la ciutat, a través de la redacció d’un planejament nou durant 2017.

Al 2017, es preveu destinar 59,8M€ per a la transformació urbana que permeti una recuperació de la ciutat, millorant la qualitat urbana i ambiental.

D’aquests, 27,7M€ es destinaran a la neteja dels carrers, recollida i tractament de residus i a la promoció i sensibilització de la recollida selectiva; 8,7M€ per a obres públiques, -parc de les Aigües, la primera fase del parc del Nord; rambla d’Ibèria, ronda Ponent, entre d’altres- 8,2M€ s’invertiran per a un model més eficient de mobilitat, amb la transformació i pacificació viària dels carrers de la ciutat i la renovació de la flota d’autobusos –amb 5 nous autobusos híbrids-; 7,7M€ per dignificar l’espai públic amb 1.300 actuacions d’urgència de reparació i renovació, entre d’altres; i 7,4M€ per a l’àmbit de la sostenibilitat en projectes gestors energètics, funcionament de les depuradores   i a l’impuls del Parc Agrari.

 

Polítiques socials i qualitat de vida

El segon dels eixos prioritaris d’aquesta proposta de pressupost es fonamenta en les polítiques socials i en la millora de la qualitat de vida.

Seguint amb la línia ja establerta en l’anterior pressupost, marcada amb un important caràcter social on es prioritzaven les necessitats socials, el 2017 segueix amb aquesta línia i és que “amb el pressupost del 2016 i 15 mesos de treball des del Govern hem situat Sabadell com a ciutat de referència en polítiques socials” en paraules de Berlanga, qui ha afegit que “el lideratge de la ciutat davant la problemàtica de la pobresa energètica o el fet que 12 escoles de la ciutat d’entorns desfavorits iniciïn classes de música o teatre gratuïtes en són una bona prova”.

Dels 35,5M€ previstos a aquest àmbit, entre d’altres accions, permetrà millores en l’atenció domiciliària, serveis odontològics per a persones amb menys recursos, nou professorat de conversa als instituts públics, la revisió del nomenclàtor, l’arranjament de 12 pisos de mestres per habitatge social o continuació del projecte de ciutat cardioprotegida (adquisició de nous desfibril·ladors). Així és que es destinaran 15,4M€ a l’acció social, amb nous serveis per a la infància i l’adolescència, els centres oberts de Merinals i Nord i per l’acabament de les llistes d’espera per a l’atenció domiciliària; 15M€ per al projecte de l’èxit educatiu que contempla, entre d’altres l’educació artística gratuïta a 12 escoles públiques, l’increment d’activitats dirigides a la millora del nivell d’anglès i millores en l’Escola de Música, entre d’altres.

 

Ciutat capdavantera

Recuperar el lideratge i el posicionament estratègic i la bona imatge de la ciutat, continua entre els eixos prioritaris que el Govern ja va definir en el pressupost anterior.

Per a Martínez,“és voluntat del Govern treballar des d’un lideratge compartit per ser una ciutat capdavantera i referent tant per a tots els sabadellencs i les sabadellenques, com per a la comarca i també per al país”. En aquest sentit, ha afegit que, el bon lideratge “no és el que dóna ordres sinó el que aconsegueix mobilitzar la gent davant d’una causa i, la nostra causa, és la ciutat”.

En aquesta línia, ha apuntat que aquest lideratge ha de provenir de temes com el foment de l’esport de qualitat o l’aposta per un model cultural atractiu, però també per l’aposta de més i millor ocupació i la creació d’un model de comerç propi.

El programa d’actuació en aquest sentit, preveu destinar 32M€, dels quals 9,2M€ seran destinats a polítiques d’ocupació; 9,1M€ al foment de l’esport amb la remodelació del poliesportiu de Les Termes i el Pavelló Municipal d’Esports, a una pista esportiva oberta a Torre Romeu, a la finalització de la remodelació de la Bassa, o al foment de polítiques d’accés universal a l’esport.

inversionsPer a assolir una programació cultural pròpia i singular que convidi a la ciutadania a consumir cultura sense marxar fora i ser referent de tota la comarca en producció i programació, s’invertiran 8,2M€, destinats, entre d’altres, a iniciar el Pla Estratègic Cultural i el projecte del Museu de la Indústria Tèxtil Llanera o a la revisió del nomenclàtor. 2,9M€ per a l’impuls de més polítiques de joventut amb el Pla Local de Joventut, l’enfortiment d’espais socioeducatius, ampliant el del nord o a una Escola de Gènere que permeti incloure la mirada de les dones a la ciutat.

En el cas del comerç, els 2,5M€ seran per a l’elaboració conjuntament amb el Consell de Comerç de la ciutat, del Pla Estratègic de comerç urbà, amb especial atenció al centre, i per a l’elaboració o la dinamització i reactivació del Consell de Comerç, entre d’altres accions.

 

Millora organitzativa

Per al Govern de la ciutat, les eines per aconseguir recuperar el lideratge i posicionament estratègic passa per aconseguir disposar d’una bona governança com a eina principal, basada en la transparència, l’administració eficient i la participació. I, per tant, el pressupost 2017, preveu destinar 22,5M€ a accions per incidir en l’eficiència de l’organització municipal i la millora de la qualitat democràtica amb la posada en marxa de diferents auditories i processos participatius. Per això, d’aquests, 5,1M€ es dedicaran al foment de la participació, amb la creació de l’oficina de l’associacionisme –ubicada al barri de Gràcia- o a l’elaboració del Pla estratègic de participació; 2,3M€ a la millora del servei informàtic; 1,4M€ per a la millora organitzativa i, la part més important, 13,6M€ que es destinaran a la seguretat i la proximitat, amb la formació de nous agents de la policia municipal, així com nous vehicles, entre d’altres aspectes.

Finalment, l’alcalde ha volgut posar de manifest que, “es tracta del segon pressupost que elabora l’equip de govern que va marcar una ruptura respecte als governs dels darrers 16 anys”, és per a això, ha remarcat, que “si l’exercici del 2016 va venir condicionat per la urgència d’aprovar uns comptes davant la situació de pressupost prorrogat en la que estàvem a inicis del 2016, aquest segon pressupost s’elabora tenint en compte l’acord de govern existent entre els quatre grups polítics que conformen el quatripartit, el Pla de Mandat aprovat per a la legislatura, el marc pressupostari determinat pel marc legislatiu general, i per suposat, el context social i econòmic en que ens movem”.

[+ INFORMACIÓ]