Provisionalment s’hi han col·locat una vintena d’alzines, que donaran ombra fins que es plantin els arbres definitius

 

L’avantprojecte del passeig de la Plaça Major incorporarà plantació d’arbres, una zona d’ombra i una d’aigua. Així ho van explicar divendres l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, i el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, que han presentat l’avantprojecte redactat per l'arquitecte Rafael de Cáceres, en col·laboració amb el biòleg Josep Celga.

Serracant va destacar que "l’objectiu de la intervenció és restablir l’espai central de la ciutat com un punt de trobada ciutadana i reforçar el paper que té el Passeig en la vida quotidiana dels sabadellencs i sabadellenques."

Fernàndez va afirmar que "volem transformar un espai de pas en un espai d’estada i de gaudi, gràcies al verd, l’ombra i l’aigua." I va afegir que l’avantprojecte permetrà "recuperar l’imaginari que del Passeig i de la plaça Major tenim els sabadellencs, portat a un espai públic del segle XXI."

La millora de l’espai ha començat ja amb la col·locació d’una vintena d’alzines que donaran ombra fins que es facin les obres i que després es traslladaran a altres espais de la ciutat. Les alzines s’han plantat en testos, que el proper 6 de juliol a la tarda decoraran un grup d’artistes locals.

 

Arbres al Passeig

Els arbres són un dels elements protagonistes del futur Passeig, ja que es preveu plantar-ne 25 de nous –5 lledoners en un escocell individual i altres 20 en tres rases contínues allí on hi ha aparcament al subsòl–. Aquestes rases ubicaran a l’interior un contenidor continu de 2,50 m d’amplada i d’alçada variable –d’entre 1 i 1,40 m–, on aniran plantats els arbres. Un sistema de drenatge garantirà l’evacuació d’aigua dins de la jardinera, evitant així els entollaments que podrien perjudicar les condicions de vida de l’arbrat. A ciutats europees com Bergen (Noruega) ja s’ha utilitzat aquesta tècnica amb èxit.

Es plantarà un arbre cada 7 metres, de l’espècie sapinde de la Xina (Koelreuteria paniculata). Aquests exemplars arriben a una alçada d’entre 6 i 15 metres i tenen una capçada d’entre 4 i 6 metres, i proporcionaran ombra.

La resta del terra anirà cobert d’espècies adaptades al clima de Sabadell, rústiques, amb baixes necessitats hídriques i de fàcil manteniment. La cobertura ajudarà a mantenir la humitat del sòl i alhora proporcionarà una millora de la imatge al conjunt de la intervenció. L’arbrat ajudarà a recuperar la idea de Passeig, segregant la zona destinada al pas d’autobusos.

 

Umbracle, element de referència

Un element de referència urbana serà l’umbracle, que es convertirà en un lloc de trobada i de transició entre la sortida de la estació de Sabadell Plaça Major i l’espai públic.

Es divideix en dues parts. Una que actua només com a protecció solar de la sortida de l’estació i una altra que es completarà amb una lluerna de vidre i que permetrà usos diversos (actuacions musicals, escenari per a cobles o concerts o activitats infantils, entre altres).

 

Recuperació de l’espai d’aigua al nord del Passeig

La font serà un element de transició des del passeig de Manresa, que marcarà l’inici de l’espai del passeig i de la plaça Major.

El calendari de les actuacions preveu que les obres de l’umbracle, que es liciten aquest mes de juliol, s’iniciaran el gener del 2019 i finalitzaran a l’abril del 2019. Pel que fa a l’arbrat i l’espai d’aigua, es preveu que es licitin les obres a l’abril del 2019 i puguin finalitzar a finals del 2019 o inici del 2020.

[gallery columns="2" size="large" ids="5164,5162,5161,5160"]