contra-la-llei-mordassaLa Junta de Portaveus ha aprovat aquest matí una proposició contra la Llei de Seguretat ciutadana “Llei Mordassa”. La proposició ha estat una proposta dels Grups Municipals d’Unitat pel Canvi, Esquerra Republicana, Crida per Sabadell i Guanyem Sí Se Puede i ha estat aprovada per majoria amb els vots a favor del PSC, Unitat pel Canvi, ERC, Crida, CiU, Cs i Guanyem i el vot en contra del PP.

El contingut de la moció és la següent:

L’aprovació de la Llei de Seguretat ciutadana i la reforma del Codi Penal que va entrar en vigor el dia 1 de juliol de 2015, suposa un pas endavant en l’estratègia legislativa de precarització dels drets i un dels símptomes més preocupants de la degradació de la democràcia actual.

En aquests moments els drets civils i polítics tan bàsics com de llibertat, reunió, manifestació, llibertat d’expressió, informació o vaga estan sent buidats de continguts.

Les lleis aprovades han estat concebudes com un mecanisme de control i dissuasió dels actes de legítima protesta i representa una criminalització de les protestes socials davant les retallades dels drets.

És una reforma que està adreçada a protegir al govern i a les classes dirigents, i això ha estat denunciat inclús per mitjans de premsa internacionals de caire més conservadors com el New York Times. És un reforma denunciada per antidemocràtica per experts de l’ONU i per juristes progressistes de l’Estat Espanyol. El Consell d’Europa, a través del seu comissari de drets humans, s’ha alarmat del despropòsit d’aquesta llei i ha manifestat la seva preocupació per l’impacte que podria tenir sobre els Drets Fonamentals dels ciutadans.

El Codi Penal converteix en delicte nombrosos comportaments que abans eren simples faltes, molts d’aquests comportaments relacionats amb la pobresa i l’exclusió social: petits furts i estafes, el top manta, ajudar a migrants en situació irregular. Introdueix una cadena perpètua encoberta que no es revisarà fins els 25 anys de presó, abandonant el principi reeducatiu i de reinserció de les penes.

La Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com llei mordassa, és una llei que endureix les sancions ja existents, introdueix noves infraccions que només pretén infondre por a les persones que volen expressar-se i manifestar-se, per a registrar i identificar a les persones, i per a sancionar els manifestants.

A més la Llei de Protecció de la Seguretat ciutadana no solament no protegeix la ciutadania sinó que legalitza, contra tots els tractats internacionals i la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, les expulsions sumàries de les persones que migren per una vida millor de les fronteres d’Espanya, negant-los els drets a demanar asil, a gaudir d’assistència legal, a evitar ser torturats en el seu país d’origen i ignorant el deure que tenim d’identificar a persones vulnerables com a menors, perseguits polítics, víctimes de tracta d’éssers humans o senzillament persones pobres.

Acords:

Primer.- Demanar al Govern de l’Estat espanyol la derogació de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana.

Segon.- Mostrar el rebuig a la llei de Seguretat ciutadana i treballar per la seva no aplicació dins les competències municipals en tot allò que representi una vulneració dels drets humans i de les llibertats civils i polítiques.

Tercer.- Demanar la dimissió del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Diaz, impulsor d’aquesta llei de Seguretat ciutadana i de la reforma del Codi penal.”