La primera Festa Major organitzada pel govern PSC-Podem-Junts serà recordada com un cúmul de despropòsits, d’arbitrarietat i de situacions absurdes

 

L’any 2019, el govern liderat pel PSC es trobava una Festa Major ja preparada pel Govern de Transformació. L’any 2020, després de diverses passes en fals, aquesta es va suspendre tal com va reclamar la Crida des d’un inici. El context pandèmic així ho reclamava i no es disposava del temps suficient per tirar endavant una programació que garantís les mesures de seguretat.

Des d’aleshores, el govern PSC-Podem-Junts ha tingut més d’un any per construir una Festa Major de Sabadell a l’alçada de les circumstàncies. Nani Valero, regidora de la Crida, exposa: “Ningú estava reclamant una festa gran com les d’abans de la Covid-19. Les entitats i la ciutadania estaven totalment predisposades a adaptar-se. El que no podien tolerar és que el govern actués amb l’arbitrarietat amb la que ha actuat. Si algú ha actuat aquí de forma irresponsable és el govern del PSC, Podemos i Junts. La cultura no és un caprici: és un pilar bàsic i cal cuidar-la.”

Les decisions unilaterals de finals d’agost ja apuntaven quina seria la dinàmica d’aquesta Festa Major. El govern ha demostrat la seva incapacitat total per construir de forma col·lectiva, recorrent sempre a l’autoritarisme que el caracteritza. Davant d’això, el dijous 2 les entitats de la cultura popular es van plantar per deixar ben clar que “la cultura popular no es toca”.

A banda de la impermissible actitud del govern i de la legítima reacció social davant d’aquesta, hem vist com la Festa Major acumulava despropòsit rere despropòsit:

  • Límit de 300 persones a totes les activitats independentment del volum de l’espai (quan el Procicat en permet fins a 3000), provocant una veritable debacle al procés de reserva d’entrades.
  • L’impacte directe cap a la ciutadania no ha estat ges ampli ni equitatiu, d’una banda per manca d’informació i d’altra per que els processos de reserva han sigut opacs i no han tingut en compte la bretxa digital.
  • Al web de reserva d’entrades no s’explicava com retornar les entrades en cas de no assistir a l’activitat, contribuint així a augmentar la dinàmica de deixar activitats mig buides quan molta gent s’havia quedat fora pel cartell d’esgotat.
  • La seva malanomenada “prudència” ha provocat situacions absurdes i totalment contradictòries en relació als aforaments, generant aglomeracions de persones sense reserva a les tanques quan a l’interior del recinte hi havia espai per ficar-hi més gent amb distàncies de seguretat.
  • La limitació horària i la manca d’oferta pel jovent ha generat situacions d’aglomeracions descontrolades cada nit de milers de persones i queixes constants de la ciutadania.
  • Després d’evitar que es fessin activitats segures amb aforaments superiors a les 300 persones, la Festa Major es tanca amb un castell de focs amb aglomeracions de milers de persones i sense protocols de seguretat Covid-19.

Aquests són només alguns exemples dels despropòsits i les situaciones absurdes generades pel govern municipal, però n’hi ha moltes més. “El seu plantejament era d’entrada nefast, al·legant que per prevenir el contagi de la Covid-19 s’havia de limitar al màxim tot i confinar-ho a espais molt limitats. Què ha provocat això? Grans aglomeracions sense mesures de seguretat a diversos punts de la ciutat i massificació de l’oci privat. Quan el que calia era tallar molts carrers, esponjar l’espai i permetre a la ciutadania que gaudeixi dels carrers amb seguretat.”

Nani Valero continua: “Han matat la Festa Major ciutadana i popular i han engendrat una Festa Major de postureig i fotografies. Ha estat una FM d’esquenes a la realitat, sense una reacció clara, contundent i necessària davant la violació a una dona el primer dia. I el més greu de tot és que, després de tot el que ha passat, han estat incapaces de mostrar cap mena d’autocrítica. Només saben posar excuses i, davant d’algun conflicte i queixa, la seva resposta ha estat sempre culpabilitzar a un tercer (entitats, aplicacions, treballadors, …). Governar vol dir escoltar i construir propostes que s’adaptin a les necessitats i al coneixement compartit. Governar no és anar responent missatges plens d’excuses per les xarxes i fer-ser fotos negant la realitat.”

Volem que el govern assumeixi les seves responsabilitats i per això hem reclamat que es faci una reunió monogràfica amb els serveis municipals implicats en la realització de la festa i alhora obrim la porta a que tothom que vulgui ens faci arribar les seves preguntes o dubtes i els traslladarem a la reunió contactant a correu [email protected]