El darrer comunicat del Comitè de SMATSA agreuja les denúncies - els incompliments que ja s’havien traslladat des de la Crida.

 

Davant el comunicat del Comitè de SMATSA fet públic el passat divendres 24 d’abril la Crida reitera la necessitat de prendre mesures urgents. En el comunicat el Comitè posa en dubte que s’estigui complint adequadament el protocol d’actuació per el Covid-19 i que gràcies a aquest s’hagi pogut disminuir el contagi entre els treballadors.

 

Fins a 7 vegades des de la Crida s’ha preguntat al govern sobre les mesures preses per part de l’empresa SMATSA en relació a les condicions de seguretat i salut amb respostes vagues, insuficients i preocupants. Els dies 13, 16, 23, 26 i 30 de març i 2 i 27 d’abril es van fer preguntes en aquest sentit.

 

No va ser fins el 26 de març que l’Ajuntament es va reunir amb diversos representants del comitè d’empresa i amb la presència no sol·licitada de la pròpia empresa. Tota la publicitat que es va fer l’endemà d’aquella reunió per part de l’Ajuntament i de l’empresa, així com part de les informacions més extenses obtingudes en la darrera comissió informativa, han acabat essent bàsicament desmentides pel darrer comunicat del Comitè.

 

També aleshores vam seguir demanant la implantació de mesures efectives en el servei de neteja viària ja que se seguia posposant la implantació de la rotació del personal amb la reducció de serveis no essencials, tal com molts altres municipis ja havien implantat mesures similars des dels primers dies de l’estat d’alarma. En aquest sentit el Comitè opina que només s’hauria d’estar prestant serveis realment essencials que a dia d’avui se segueixen prestant serveis a vegades inútils a la ciutat. Seguim considerant que és un error que posa en risc la plantilla i pot comportar problemes en la futura realització del servei i ens preguntem a què espera l’Ajuntament i l’empresa.

 

Encara avui els materials de protecció continuen essent insuficients. En relació als EPIs, tal com ja havíem traslladat al govern, no hi ha hagut el material necessari ni suficient, havent hagut de treballar sense mascareta, ni ulleres ni pantalles, o amb mascaretes reutilitzades durant setmanes o no homologades.

 

Amb la reducció d’una hora de feina del personal 40 minuts són assumits pels treballadors, “obligats a renunciar als seus drets” mentre l’empresa segueix cobrant el mateix. Així, els treballadors han perdut el dret a la dutxa i l’esmorzar dins l’horari laboral, havent d’endur-se la roba a casa, amb els perills que això pot comportar.

 

És especialment greu que el Protocol posat en marxa no comptés amb la col·laboració del Comitè ni amb la del Comitè de Seguretat i Salut, un fet que, segons afirma el Comitè és il·legal. Així mateix, el comitè afirma que “l’empresa ha estat incomplint el 80% del seu propi protocol” i que únicament s’ha mirat pel benefici econòmic de Smatsa.