La problemàtica del sensellarisme no acaba amb la fi de l’Estat d’Alarma i calen solucions urgents que no s’estan donant

 

El sensellarisme és una mostra extrema de les desigualtats socials que afecten a la població: l’atur i la precarietat laboral, la insuficiència alimentària i el preu inaccessible de l’habitatge. Moltes persones no tenen accés a uns drets bàsics que haurien d’estar garantits per l’administració, com és el cas de les persones sense llar. A més a més, l’actual context de crisi sociosanitària ha aguditzat tots aquests problemes i ha posat en una situació encara més crítica a qui ja tenia, abans de la pandèmia, moltíssimes dificultats.

Després d’esclatar la crisi de la Covid-19, des de l’Ajuntament de Sabadell es va habilitar un alberg per acollir a les persones en situació de sensellarisme, amb una capacitat de 30 persones. Es tracta d’una mesura que no garantia els mínims d’una vida digna però que donades les circumstàncies va posar un sostre sobre les persones que ho necessitaven. Avui 30 de juny es clausura aquest centre sense haver ofert alternatives dignes i permanents a les persones que n’han fet ús durant aquests mesos. El govern considera que no s’ha de seguir destinant recursos a l’alberg i per això distribuirà les usuàries en pisos de lloguer i en les places disponibles que tenen les entitats. 

Davant dels problemes estructurals calen mesures estructurals. I una vegada més les diverses administracions s’estan limitant a posar uns pedaços que no fan més que tapar el problema de forma superficial. Prova d’això és com el govern municipal en un any encara no ha posat en marxa cap mesura del Pla Local d’Habitatge treballat en conjunt amb tota la ciutat el mandat anterior, aprovat inicialment pel ple amb suport majoritari de les forces polítiques del consistori i que ni tan sols han volgut aprovar definitivament.

Nani Valero, la portaveu del Grup Municipal de la Crida, ha exposat: “A nivell municipal cal reforçar programes com el Housing First, del qual es va engegar durant el mandat anterior una prova pilot per garantir el dret a un habitatge digne i permanent a persones sense llar, i generar noves propostes en aquest sentit. Al mateix temps, com vam anunciar a la presentació de la nova campanya de la Crida, cal implementar la Renda Bàsica Universal. Aquesta mesura és, en última instància, l’única amb la capacitat per garantir de forma real i permanent els drets bàsica de tota la ciutadania.”