Aquesta mesura es pren de forma opaca, precipitada i amb pressa, amb el risc de reduir la sobirania municipal

 

Des de fa diversos mesos ens arribaven veus sobre una possible externalització del servei de gestió tributària del l’Ajuntament de Sabadell, pel que de forma reiterada hem estat demanant informació al govern municipal. La resposta ha estat, com ve sent habitual, un silenci només trencat per les evasives. En cert moment se’ns va assegurar que aquesta qüestió es trobava en un punt molt incipient. Dubtàvem que això fos cert i el temps ens ha donat la raó. La regidora Anna Lara explica: “El 25 de maig en una comissió informativa, després de preguntar, se’ns va assegurar que no hi havia res. Segons comenten  fonts sindicals se’ls va informar aquell mateix dia que el servei se’n va l’1 de gener de 2022. La nostra primera informació ha estat aquesta setmana quan dilluns ens van fer arribar la documentació.”

Segons la documentació que -finalment- ens ha lliurat el govern, s’exposa que es trasllada el servei de gestió tributària a la Diputació de Barcelona. A més a més, en una reunió que va tenir lloc dimarts, es va reconèixer que és una decisió que ja està presa i que anirà a un ple extraordinari, necessàriament, perquè ha d’estar aprovat abans de juliol.

Anna Lara continua: “Insisteixen en que la decisió just s’ha pres quan s’han emès els informes, però no es destina temps ni a madurar-los, es porta a ple corrents, no ens agrada com s’està fent i evidentment ens costa de creure que això no porta mesos decidit. A més de l’opacitat del procés, la decisió ens preocupa per diversos motius. D’una banda, li resta una part important de sobirania a l’Ajuntament de Sabadell, limitant radicalment la capacitat d’incidència del l’administració local en una faceta tan rellevant de les seves pròpies finances. Per posar-ne un exemple, si la gestió tributària s’hagués externalitzat durant el mandat anterior, potser no hagués estat possible obrir expedients a Ikea, Conforama i Leroy Merlin per la milionària estafa tributària que estaven protagonitzant contra la ciutat. D’altra banda, també ens preocupa molt l’impacte que pugui tenir aquesta externalització per a les condicions laborals del servei i la continuïtat de la plantilla, especialment quan el govern ha transmès a comptagotes la informació als sindicats.”

Una vegada més el PSC ens demostra dues coses: la seva opacitat en la gestió i el seu menyspreu per la sobirania municipal. Des de la Crida per Sabadell ens oposem frontalment a l’externalització de la gestió tributària a un òrgan de la diputació, especialment pensat per assistir els municipis petits sense prou recursos.