Reivindiquem la necessitat d'una acció radicalment compromesa per combatre l’emergència climàtica

 

Calen més que paraules. Els compromisos són totalments insuficients i les accions a escala local, regional i internacional no han servit per reduir de forma significativa les emissions. La Crisi ecològica té vincles clars amb la crisi social i econòmica, és un repte global urgent de la nostra societat. Els països del Nord global, amb un 20% de les habitants del planeta, provoquem un 70% de les emissions de gasos contaminants.

L’escalfament global, la desaparició d'innumerables ecosistemes, l'extinció de centenars de milers d'espècies són greus símptomes de la nostra arribada a una zona de risc de no retorn respecte al canvi climàtic. El canvi de model ha de ser rotund, tal com alerten les dades i els organismes internacionals. Alhora, els objectius són incomplibles en un context de capitalisme de lliure mercat que s’ha demostrat addicte al creixement i a un règim econòmic que saqueja els recursos naturals, afavoreix la guerra o obliga a les poblacions al moviment migratori forçat.

Aurora Murillo, portaveu de la Crida, explica que: "La sortida de la crisi climàtica i ambiental serà ecologista, anticolonial, anticapitalista i feminista... o no serà. En un dia com avui reivindiquem també grans exponents de la lluita ecologista com Berta Cáceres o Betty Cariño, ambdues assassinades a Amèrica Llatina per plantar cara a l'ecocidi provocat pel capitalisme."

La Crida vol denunciar la hipocresia dels partits polítics que s’adhereixen a la reivindicació mentre reclamen infraestructures com el Quart Cinturó, critiquen la reducció dels privilegis del cotxe i s’escandalitzen quan es parla de canvis en el model de recollida de residus.

Estem davant d’un repte enorme, però factible. Un repte que ha de comportar conseqüències socials i polítiques en l’àmbit de la sobirania. Un repte que ha de néixer des de les ciutats i la ciutadania com a base de la transformació global.