La Crida per Sabadell ha presentat a la roda de premsa d’aquest dilluns, la seva primera moció de l’any, pel ple de gener, en la qual reclama que es donin els passos necessaris per atorgar el dret de vot a totes les persones residents a la ciutat, sigui quina sigui la seva nacionalitat.

La formació política, que va engegar al desembre una campanya informativa a la ciutadania, demanant el suport de les entitats per tal de garantir que totes les veïnes que tenen permès votar sàpiguen com ho han de fer, ha presentat una moció perquè l’Ajuntament de Sabadell vetlli pels seus interessos.

Allan Contreras, número 5 a les llistes de les eleccions municipals del proper 28 de maig ha explicat les traves que s'estan trobant les veïnes migrades que, tot i que fa anys que resideixen a Sabadell i formen part de la comunitat, tenen vulnerat el seu dret a vot amb la consegüent mancança democràtica que això representa.  

La formació independentista i d'esquerres considera que totes les persones que viuen a “casa nostra” formen part de la mateixa societat i que, per tant, també han de tenir el dret de poder participar de la presa de decisions que afecten aquesta societat.

Com que el dret a vot no el regulen els ens locals, el text de la Crida proposa que l'Ajuntament de Sabadell denunciï la situació actual, en què milers de ciutadans no poden participar de les eleccions pel fet de no tenir a nacionalitat espanyola, i que es reclami a l’estat espanyol i al Parlament de Catalunya un canvi en l’ordenament jurídic i que es facin efectius els drets de les veïnes vinculant-los a la seva residència i no a la nacionalitat.

El candidat de la Crida denuncia les dificultats de tràmits que les veïnes pateixen, tot i estar reconegut legalment el seu dret a vot. "Moltes veïnes no tenen dret a vot tot i tenir permís de residència i formar part de la comunitat, perquè la seva nacionalitat no ho contempla. Les veïnes de nacionalitats que tenen la sort de poder exercir el dret a vot han de passar un periple que dificulta moltíssim poder votar. I després tenim a les veïnes que són considerades irregulars que ni tan sols poden pensar en aquest dret. És tot un sense sentit."

La formació no només ha volgut que l'Ajuntament de Sabadell, partint del principi que cap persona és il·legal, reclami els drets de les seves veïnes i veïns sinó que demana una aliança amb els moviments de persones migrades i racialitzades per treballar plegades en la regularització administrativa de l'estatus migratori de les migrades i refugiades.

Per acabar, el candidat de la Crida, Allan Contreras, ha lamentat els discursos xenòfobs que utilitzen els fenòmens migratoris per confrontar a la ciutadania i que alguns partits polítics fan servir amb un ús partidista i electoralista.

“Demanem a l’Ajuntament de Sabadell que es personi en l’acusació d’aquells discursos d’odi i discriminatoris d’algunes formacions polítiques per rèdit electoralista, tipificats com a delicte d’odi a l’article 150 del Codi penal, i que compleixi així amb l’obligació institucional de protegir els drets fonamentals de totes les persones.” 

En aquest sentit, la formació política conclou que la limitació al vot de les persones sense nacionalitat espanyola afavoreix una sobre representació d'aquestes forces polítiques i, per tant, reforça el racisme institucional i social, i que és l'Ajuntament qui ha de garantir els drets de tothom que forma part de la comunitat.