La formació també portarà al proper Ple Municipal una moció per instar a repensar de forma col·lectiva en el model de Rebost Solidari

 

Per una banda, la Crida ha presentat una moció a la Junta de Portaveus per instar a què s’investigui la implicació de Felipe González en la creació i funcionament dels GAL. Lamentem profundament que s’hagi bloquejat aquesta investigació al Congrés dels Diputats, amb els vots en contra de PSOE, PP i Vox. Aquesta és una mostra més del bloqueig constant realitzat per part de l’Estat espanyol sobre els processos de memòria i reparació històrica. Una vegada més es vol impedir que es tractin els crims comesos durant del franquisme i la transició.

Nani Valero, portaveu de la Crida, ha explicat: “Sabadell té una reconeguda trajectòria en la recuperació de la memòria democràtica i per tant és imprescindible que tots aquells crims comesos durant el franquisme i la transició comptin amb un posicionament institucional de rebuig i de reparació cap a les víctimes i les seves famílies. No pot ser que hi hagi víctimes de primera i de segona. La violència i el terrorisme institucional s’ha demostrat que és real i cal arribar al fons de la qüestió. S’han pres decisions profundament antidemocràtiques i considerem que la Junta de Portaveus s’ha de posicionar davant d’aquestes. Esperem que la moció progressi, perquè si no ho fa això dirà molt dels grups municipals.”

A banda de la seva implicació en la creació dels GAL, va ser promotor de la LOAPA, una llei que permet a l’Estat intervenir de forma directa en les competències autonòmiques i impugnar de forma antidemocràtica lleis aprovades als òrgans decisoris competents. Per posar-ne un exemple, el govern de Felipe González va instar al Tribunal Constitucional a impugnar la primera llei de normalització lingüística (aprovada per unanimitat al Parlament l’any 1983).

Els acords proposats són:

1. Mostrar la voluntat de l’Ajuntament de Sabadell d’investigar la implicació de Felipe González en la creació dels GAL.

2. Reiterar el compromís de l’Ajuntament de Sabadell amb la memòria històrica i amb la reparació dels crims perpetrats durant el franquisme i la transició.

3. Declarar Felipe González com a persona non-grata a Sabadell.

 

Per l’altra banda, de cara al proper Ple Municipal del 7 de juliol, la Crida ha presentat una moció amb l’objectiu de repensar el model de Rebost Solidari. L’actual crisi sociosanitària ha fet més evidents que mai unes desigualtats socials que ja existien. La insuficiència alimentària, molt lligada a l’atur i la precarietat laboral i als preus inaccessibles de l’habitatge, s’ha aguditzat greument durant la pandèmia. Mai podrem agrair prou la tasca que han fet les diverses xarxes de suport que s’han autoorganitzat per arribar allà on l’administració no arriba. Sense elles la situació seria encara molt més greu.

Anna Lara, regidora de la Crida, ha defensat: “Actualment les mesures són insuficients i de caràcter assistencialista, poc dignificants per les persones i a més no donen la cobertura alimentària a mida de cada situació (persones a hostals o que no disposen de l'opció de cuinar, diferents edats i necessitats nutricionals diferents, manca aliment fresc i proteic, opcions alimentàries diverses, etc.). Durant el mandat anterior es van engegar propostes com la prova pilot del Mercapunt, unes apostes que cal reforçar i ampliar.”

Els acords proposats són:

1. Creació d'una taula per repensar el model amb la participació de les entitats i col·lectius ja existents i les xarxes de suport que s'han activat en els darrers mesos.

2. Que aquesta taula es convoqui abans de finalitzar el tercer trimestre de l'any 2020.