La Jornada de Sobirania Energètica organitzada per la Crida per Sabadell aposta per construir, des del municipalisme, una aliança per eradicar la pobresa energètica i caminar cap a un nou model energètic

CTw0-2VWEAIB1nw.jpg largeLa jornada organitzada pel grup de Sobirania Energètica de la Crida per Sabadell, grup de treball que treballa des de fa mesos per tal de desenvolupar propostes i projectes contra la pobresa energètica i per construir un nou model energètic, va omplir, aquest passat dissabte, la Granja del Pas per escoltar les propostes i projectes d'espais com la Xarxa per la Sobirania Energètica, l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, Rubí Brilla, la Cooperativa d'habitatges santsenc La Borda o iniciatives col∙lectives en favor d'energies renovables.

La jornada s'inicià amb l'explicació de què és la sobirania energètica amb Lourdes Berdié i Mònica Guiteras, de la Xarxa per la Sobirania Energètica. En paraules de Mònica Guiteras “la sobirania en l'àmbit energètic es contraposa a un model basat en la destrucció del territori, l'acaparament de recursos, la creació d'oligopolis i de foment de la desigualtat i la pobresa energètica com és el model basat en els combustibles fòssils”.

Des de la cooperativa de distribució energètica Som Energia es manifestà que “el creixement de cooperatives d'energia renovable per lluitar contra l'oligopoli energètic és exponencial a Catalunya i a l'estat espanyol. Cal democratitzar l'energia a través de l'apoderament popular i des del control ciutadà de la presa de decisions".

Xavi Pallarès, de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, va fer una radiografia sobre l'esfereïdora situació de pobresa energètica actual a la nostra societat on “l'any 2013 es van produir 1'4 milions de talls d'electricitat a l'estat espanyol i més de 300.000 en el cas de subministrament d'aigua, a Catalunya més de 320.000 llars pateixen pobresa energètica mentre les grans multinacionals obtenen beneficis milionaris”. Aquest fenomen té manifestacions quotidianes com el fet que "el 70% dels incendis domèstics són causats per una situació de pobresa energètica".

Finalment, s'inicià un debat entre les assistents sobre com cercar els mecanismes necessaris per tal que el municipalisme pugui fer de punta de llança per un canvi de model energètic i alhora es puguin posar les bases per una efectiva aliança contra la pobresa energètica.

En aquest sentit, des de la Crida per Sabadell es convocarà el proper dimecres 18 de novembre a les 16.30h davant la seu d'Endesa una roda de premsa per fer públics els compromisos en el marc d'una aliança contra la pobresa energètica i per un canvi de model energètic.