La formació reivindica el Programa d’actuacions que van deixar enllestit el 2019 amb 18 actuacions i valorat en 32 milions d’euros.


 


El passat dilluns, el govern municipal va explicar als grups municipals el que pretén ser un projecte de transformació del Ripoll i vam poder confirmar el que ja podíem imaginar, que es tracta d’una nova enganyifa d’aquest govern


 


Des dels anys 90 que es va executar el primer gran projecte de transformació de l’espai fluvial,  l’Ajuntament, amb el PSC més d’una dècada a govern, només ha acomplert actuacions de manteniment.


 


Durant el mandat anterior, la Crida per Sabadell va elaborar un programa d’actuacions, per tal de garantir les actuacions necessàries no només per dignificar l’entorn sinó per transformar-lo, i ho va fer amb l’acompanyament d’entitats com l’Adenc, l’UES, Amics del Ripoll i el CIES.


De la feina feta durant molts mesos va sorgir, el “Programa d’actuacions 2.025 - Parc Ripoll Sabadell” que pretenia trencar amb la idea que el parc fluvial esdevé el límit de la ciutat. Aquest Programa, amb més de 18 actuacions valorades en 32 milions d’euros busca introduir el riu a l’estructura de la ciutat, connectar la ciutat potenciant la gran àrea natural i evitar les actuals barreres entre barris i incorporant un programa d’actuacions que permet als agents implicats al territori fer-ne ús del parc de forma habitual.


 


Com a exemples d’aquestes actuacions el Pla, acabat el 2019, proposa:




  • Crear una oficina tècnica del Ripoll


  • Connectar la ciutat amb el barri de Torre-romeu


  • Redactar un projecte de consolidació i rehabilitació del Molí d’en Torrella


  • Elaborar un projecte per retrobar les traces de la séquia Monar i rehabilitar-la.


  • Fer les obres necessàries per connectar la B-124 fins al Molí d’en Font perquè s’hi pugui anar a peu i amb bicicleta


  • Obrir un vial públic des del camí de Can Quadres fins al Ripoll


  • Fer les obres necessàries per allargar el camí de Nostra Llar fins al camí de Can Quadres


  • Fer miradors a la ronda de Maria Gispert


  • Fer millores per accedir-hi millor des de la ronda Santa Maria, des de Sol i Padrís i del camí des de ronda de Maria Gispert fins a Sant Vicenç de Jonqueres


  • Redactar un Pla especial per ordenar l’equipament tecnològic de Ca la Paula i un altre per la zona de Can Grau


  • Elaborar un projecte de residència d’estudiants i per fer un ascensor inclinat a la zona del parc del Taulí


  • Construir noves passeres al riu


  • Elaborar un Pla especial per a la zona central del Ripoll


  • Ordenar la zona del Prat Vell i construir un pas de fauna al molí de l’Amat



Aquest programa va quedar enllestit i no es va poder portar a aprovació a causa de l’avançament del període electoral el 2019, però deixava tota la feina feta i a punt per ser executada.


 


Al març de l’any passat la Crida va demanar al govern que treies del calaix aquest projecte i es comencessin a treballar en la materialització de les actuacions.


 


Aquesta setmana, gairebé tres anys després, el govern ens presenta una proposta d’actuacions que diuen pretén transformar l’entorn del Ripoll, però que, de manera simptomàtica, anomenen “Recuperació del Ripoll”. Aquesta proposta d’actuacions és molt necessària, ja que com ja vam indicar fa un any, el Parc Fluvial del Ripoll necessita urgentment una millora i adequació.


 


“Tot i això, posem molt en dubte que, un programa d’accions que el govern valora en 4 milions d’Euros, dels que pretén fiar als fons Next Generation el 95% de l’import total sigui la proposta transformadora que fa anys que anuncien. No presenten cap actuació concreta deixant veure la manca de voluntat política.” Explica la portaveu Nani Valero.


 


El parc fluvial del Ripoll ha d’esdevenir l’espai més singular de Sabadell, que fa de frontissa entre el teixit urbà i el Rodal i ha de ser el futur gran Parc de la ciutat que la vertebri de nord a sud, en el que convisquin els valors naturals, patrimonials i paisatgístics amb la indústria neta, l’horta i el lleure. 


 


La Crida demana al PSC i Junts valentes amb projectes com el del Ripoll i facin una mirada estratègica de futur. “Ni tan sols han de treballar-ho, ja ens vam encarregar de deixar-ho més que treballat i consensuat el mandat anterior, només han de treure’l del calaix i dignificar de debò la ciutat amb el parc fluvial com a eix vertebrador de Sabadell.” Explica Valero.


 


“Fer-se fotos orgullosos presentant aquest programa d’actuacions és com quan ho fan asfaltant un carrer que requereix manteniment, demagògia i poques ganes de treballar” conclou la regidora Nani Valero.