Demanem ampliar les zones de vianants, millorar el seu confort i situar les terrasses a la calçada ocupant zones d’aparcaments sense reduir els espais pels vianants

 

Aquesta setmana ja estem en la fase 2 a Sabadell, i amb ella s’eliminen les franges horàries, la limitació de sortides d’un cop al dia i d’un km de distància, i es permeten reunions de fins a 15 persones. Aquestes noves mesures, la resta d’indicacions d’aquesta fase, el bon temps d’aquesta època i les ganes de sortir, suposen que moltes més persones ocupen els carrers i  espais públics. Ara més que mai, les persones han de poder gaudir de l’espai públic de la ciutat garantint la seva salut. Així doncs, calen polítiques valentes, que recuperin l’espai que fins ara s’havia destinat als cotxes.

 

Demanem al govern de la ciutat que prengui mesures de manera immediata i que no esperi més, ja que qualsevol retard en aquestes accions significa posar en risc a la ciutadania.

 

Les terrasses dels bars s’han vist obligades a reduir el nombre de  taules, cosa que afecta directament a la recuperació econòmica, o a ocupar més espai per complir amb les mesures de seguretat, cosa que afecta el manteniment de la distància social dels vianants, posant en risc la seva salut,  i també dificulta l’accessibilitat.

 

Durant setmanes hem vist progressivament com aquesta situació s’anava agreujant a la ciutat, i com col·lectius i persones a títol individual ho han anat denunciant, mentre el govern s’ho segueix mirant de lluny. Novament, d’altres ciutats del voltant ens mostren que és factible aplicar mesures ràpides i efectives per guanyar nou espai per als vianants  molt més  i abordar amb major seguretat aquesta situació.

 

Des de la Crida venim demanant fa temps mesures dedicades específicament a garantir la qualitat dels recorreguts dels vianants i la distància social.

 

  • Ampliació dels espais per a vianants amb l’objectiu de prevenir els contagis. Bona part dels carrers no disposen de voreres amb l’ample necessari per garantir la distància de seguretat. En aquests casos cal valorar la transformació en carrers de prioritat invertida. En aquest sentit la definició dels eixos cívics de barri té com a objectiu especialitzar alguns carrers com a eixos per a vianants.

  • Ampliar l’espai per a vianants en zones amb trànsit de persones dens, com centres escolars i equipaments col·lectius. Això serà clau en prevenir contagis i fomentar la seguretat viària de col·lectius vulnerables (infants, gent gran) un cop es reprengui l’activitat.
  • Situar les terrasses de bars i restaurants preferentment ocupant espais d’aparcament en calçada i sempre garantint espais amplis per a vianants, tal com estableixen les diverses normatives d’accessibilitat i seguretat sanitària.

  • Patis oberts generalitzats a escoles i pistes esportives, per oferir prou espais d'esbarjo que permetin el necessari distanciament
  • Adaptació de l’espai públic per tal de millorar el confort reduint l’impacte de les altes temperatures amb zones d’ombra, zones verdes i aigua.

 

És necessari disposar d’una xarxa d’eixos i espais urbans on es prioritzi la circulació segura de vianants i de bicicletes tot garantint la pacificació del trànsit rodat i el manteniment de les distàncies de seguretat. No només ha de ser segura, sinó amb qualitat, amable i s’ha d’avançar i no pas arribar tard.

 

Aquestes actuacions a fer a l’espai públic no només garanteixen la seguretat dels vianants, sinó que venen vinculades a la recuperació econòmica de la ciutat i promouen el manteniment d’un comportament que contribueix a millorar la salut de les persones i la vida ciutadana

 

Tornem a demanar al govern de la ciutat que prengui mesures, doncs aquestes situacions requereixen respostes immediates, ni els comerciants ni els vianants poden esperar més per resoldre aquestes situacions. Comptem amb la convocatòria de la Taula de Mobilitat durant el mes de juliol tal com es va acordar en el darrer Ple.