La Crida insta a la Generalitat a complir amb els compromisos pendents en les mancances estructurals del Taulí

En el context actual de pandèmia mundial pel covid19 i amb les afectacions que s’ha donat a Sabadell i l’àrea d’influència, ha estat imprescindible utilitzar les dues noves plantes d’ampliació de les urgències com a ampliació de l’UCI, aturant les obres  que estaven en marxa, conjuntament amb altres  dispositius i espais, com ha estat la disponibilitat de l’Hotel Verdi i sobretot la ubicació de l’Hospital Temporal Vallès Salut a la Pista coberta d’atletisme. Si bé aquest darrer espai encara no ha estat necessari que entri en funcionament, i malgrat tota la polèmica partidista i militaritzada amb la que s’ha gestionat d’entrada, considerem que poder comptar amb un espai dotat per atendre de manera exclusiva a persones afectades pel covid19 era i és més que necessari.

 

Les darreres dades d’ingressos i de pacients en situació greu pel covid19 han anat disminuint a l’Hospital Taulí. Tot i això la xifra de mortalitat es manté, per tant cal ser molt prudents a l’hora de desfer l’adaptació d’un equipament que pot ser necessari més endavant.

És imprescindible que qualsevol decisió que s’adopti, sigui quina sigui, compti amb els criteris de les persones responsables i expertes en l’àmbit de salut, com s’ha fet fins ara a partir de les indicacions dels Serveis d’Emergències Mèdiques, Metges sense Fronteres,  organismes i institucions tant del Taulí com de la Conselleria de Salut. Una visió de conjunt que permeti planificar la resposta a possibles nous brots i, a la vegada, atendre la quotidianitat d’atenció mèdica de tota la població.

 

Ahir mateix, el president de la Federació Catalana d'Atletisme xifrava en un milió d’euros el cost per restablir la Pista Coberta. La Crida per Sabadell creiem fonamental no prendre decisions de muntatge o desmuntatge sense primar els criteris de salut, per tal de garantir la disponibilitat de tots els recursos necessaris i que les despeses de la decisió presa siguin les estrictament necessàries.

 

D’altra banda, l’equipament de la pista coberta és una infraestructura que va més enllà de les necessitats de la ciutat, de fet, es tracta d’un equipament de País, del que n’hem d’estar molt orgulloses però pel que hem de demanar responsabilitats a qui toca. Així doncs, la Crida per Sabadell demanem a la Generalitat responsabilitat per a la gestió i manteniment d’aquest equipament, que tot i formar part de la nostra ciutat, té una funció  fonamental per a l’esport del territori i com ja s’ha pogut demostrar, també per altres necessitats en situacions d’emergències.

 

Compromisos pendents per part de la Generalitat en les mancances estructurals del Taulí

La situació prèvia de les urgències de l’hospital Taulí presentava mancances molt significatives, congestió habitual amb usuaris esperant en lliteres o en cadires als passadissos. El conveni signat l’any 2016 va permetre una aportació municipal extraordinària de 4M€ per accelerar la construcció de més de 2.000m2 de dues noves unitats d’hospitalització en l’àmbit d’urgències amb 72 llits per poder donar resposta als col·lapses estructurals que cada hivern. Tot plegat, però, cal tenir present les moltes altres necessitats d’aquest Hospital i el compromís de la Generalitat en el desenvolupament del Pla Director d’espais de l’Hospital del Parc Taulí que s’havia de posar en marxa aquest mateix 2020, tal com es va comprometre en el marc del Pacte de Salut signat també l’any 2016.