La formació política ha entrat una quarantena d’al·legacions i assegura que no han sigut les úniques tot i que el PSC ha volgut amagar l’essència d’aquesta ordenança.


L’ordenança de civisme pretén castigar absurdament accions diàries de les veïnes a criteri del policia local que toqui. Dins del context de repressió actual, qualsevol ordenança que pretengui la convivència mitjançant només el càstig, fracassarà i només generarà un allunyament encara major de les persones a l’Ajuntament.

D’altra banda, el PSC busca criminalitzar la pobresa obviant que no s’estan aplicant les polítiques socials necessàries per revertir-la a la ciutat. Per exemple, en lloc de promoure els comptadors solidaris d’aigua, la criminalització de la pobresa que el PSC manté ja fa anys, torna a veure la llum amb aquesta ordenança.

Per exemple, una família que no pugui pagar-se el subministrament d’aigua i el punxa des de la xarxa general és penalitzada per l’empresa i ara, també és multada per l’Ajuntament. Mateix ajuntament que no ha tingut en compte els seus criteris d’emergència per instal·lar el comptador solidari. Ara, si aquesta família no punxa la xarxa general, però va a buscar aigua a la font, també serà multada pel mateix ajuntament que li ha donat l’esquena. Un sense sentit.

Aquesta ordenança hauria d’haver estat treballada amb els agents implicats, veïnes i veïns, amb una clara intenció de reconduir situacions que dificultin la convivència, però amb un criteri d’intervenció comunitària i que respecti les llibertats aconseguides històricament.

“Hem presentat una quarantena d’al·legacions al document i som conscients que l’ordenança ha tingut un rebombori important entre les veïnes que la coneixien, tot i que el PSC s’ha encarregat de què passes desapercebuda per la seva aprovació.” Explica Anna Lara.

Entre les al·legacions presentades per la formació, està la de què les banderes o pancartes que no es puguin exposar siguin feixistes, racistes o discriminatòries, i no totes com pretén apuntar l’ordenança; o que les crítiques a les regidores no constitueixin un delicte, basant-nos en la llibertat d’expressió que empara la llibertat d’opinió pública; i també que l’espai públic pugui ser un espai de joc sense tenir por a que el policia de torn et pugui multar per seure en un banc o jugar a la pilota a la plaça.

La regidora de la Crida, Anna Lara, considera que l’ajuntament hauria d’obrir un procés públic de treball amb aquesta ordenança i garantir que no es tracti d’una eina de coacció sinó d’una eina que garanteixi una bona convivència entre veïnes. 

“Esperem que la resta de grups municipals siguin conscients de la importància que té aquesta ordenança en el dia a dia de les veïnes i siguin responsables a l’hora de defensar la llibertat i els drets fonamentals de totes per sobre dels interessos elitistes d’uns pocs càrrecs electes.” Conclou Lara.