La voluntat de recuperar la gestió directa dels serveis municipals és per millorar-ne la seva qualitat, eficiència i transparència i revertir els seus beneficis en tota la ciutadania

cybpargxgaemhex-jpg-largeL’Ajuntament ha presentat avui el pla d’avaluació de la qualitat i gestió dels serveis municipals externalitzats amb la finalitat de detectar quins d’aquests serveis podrien ser internalitzats per tal de millorar-ne la qualitat i reduir-ne el seu cost. En aquest pla d’avaluació s'analitza més enllà de la qualitat i la gestió, el compliment del contracte i la conformitat en el cost de cadascun dels serveis prestats mitjançant concessió o per organismes autònoms i empreses públiques.

El document, que ja ha estat presentat a tots els grups municipals del consistori, s'ha  fet públic en roda de premsa pel regidor de la Crida de Nova Economia i Serveis Centrals, Albert Boada. Es tracta d'un treball que analitza i aporta unes primeres dades sobre les diverses possibilitats d'internalitzar aquells serveis públics que l’Ajuntament presta ara en règim de concessió i fixa un calendari sobre els estudis específics, per a cadascun dels serveis, prioritzant aquells on les concessions arriben més aviat al seu venciment. Aquests estudis es faran sobre serveis com la gestió de residus, la neteja d'edificis públics, l'aigua, l'atenció domiciliària o les escoles bressol.

Aquest treball forma part de l'acord de l'equip de govern d'estudiar la internalització dels serveis municipals per tal de millorar l'eficiència i el control i, en aquest sentit, al juliol del 2015, el Ple municipal ja va aprovar per unanimitat  una moció a favor d'iniciar els estudis d'internalitzar els serveis públics.

Al llarg d'aquest darrer any, s'ha creat a l'Ajuntament, un servei d'anàlisi i projectes encarregat d'estudiar el funcionament, control i viabilitat d'internalitzar els serveis públics municipals. "Era sorprenent la inexistència en l'estructura organitzativa de l'Ajuntament d'un servei específic d'estudi i fiscalització dels serveis prestats de forma externa" ha apuntat Boada qui, a més, ha afegit que "des del Govern considerem que ha hagut tots aquests anys una deixadesa política en el control i seguiment dels serveis externs".

El passat més de juliol el Govern ja va municipalitzar la grua municipal, mancomunant el servei gràcies a un acord amb Castellar i Barberà del Vallès. Això ha suposat una reducció dels costos operatius i una reducció de la taxa del 4,17%.

La municipalització de la zona blava entrarà en vigor al llarg del primer trimestre del 2017 a través de l’empresa municipal VIMUSA, que assumirà la gestió d’aquest servei.

 

Recuperar el que és de tots i totes

La Crida per Sabadell ha expressat, una vegada més, la seva voluntat i compromís polític amb la municipalització dels serveis públics de la ciutat, recuperant la gestió directa de tots aquells serveis que van ser externalitzats durant els anteriors mandats. Durant els anys de govern local del PSC diversos serveis municipals van ser adjudicats a empreses privades que busquen únicament els seus màxim beneficis a partir, fins i tot, de flagrants incompliments de les clàusules d’aquests contractes de concessió. Sandra Alcaide, portaveu de la Crida, ha recordat que “tant des de la Crida com des del Govern treballem des del primer moment per la recuperació de la gestió d’aquests serveis bàsics amb un triple objectiu: garantir uns serveis públics de qualitat, eficients i al servei de les necessitats de la ciutadania; garantir els drets laborals de les treballadores d’aquestes empreses i revertir els recursos econòmics que fins ara anaven a parar a unes poques butxaques privades a les millores dels serveis i a les necessitats dels sabadellencs i sabadellenques”.

 

municipalitzacions