La formació troba a faltar Sabadell entre la cinquantena de municipis que han presentat avui aquesta associació

 

Aquest matí s’ha presentat a Terrassa la creació de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), entre el qual es troben ciutats les quatre capitals provincials i diverses ciutats vallesanes com són Terrassa, Sant Quirze, Sant Cugat o Ripollet. Un total de 47 municipis i 2 entitats s’han sumat a aquesta associació que té per objectiu defensar i impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

En un context d’emergència climàtica com l’actual, és vergonyós que un ajuntament tan important com és Sabadell no formi part d’aquest nucli inicial de ciutats que veient les necessitats s’han arremangat a treballar-hi. Son els municipis que han de liderar aquesta transició, tenen un paper fonamental en ser productors d’energies renovables, i en la seva participació a la distribució o comercialització. L'única manera de que Sabadell sigui una ciutat verda de debò és que el seu Ajuntament adopti les mesures que afavoreixen la municipalització de les xarxes d’electricitat i així assegurar una transició energètica eficaç i eficient.

L’Ajuntament de Sabadell és un dels municipis més significatius de la zona, i no entenem que no estiguin participant activament d’aquesta associació de municipis. És fonamental reclamar el dret de propietat i gestió de les xarxes de distribució i decidir i prioritzar on s’han de fer les inversions a la xarxa (tenim exemples de zones a la ciutat que haguessin patit molt menys d'haver-ho prioritzat des de l’Administració, com per exemple Torre-Romeu). És prioritari que les administracions locals puguin intervenir en les modificacions de les lleis que regulen el sector elèctric, ara més encara, per revertir l’actual situació d’emergència tant climàtica com social.

La regidora Anna Lara he explicat: “Durant el mandat de l’anterior govern, Sabadell es va sumar des d’un inici a la creació de l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP) i considerem que hauria d’haver passat el mateix amb el cas de l’energia. Una vegada més podem veure com l’actual govern municipal no té cap interès real ni en defensar ni en potenciar els serveis públics. A més, tampoc està a l’alçada de la situació d’emergència climàtica en la qual ens trobem. No només no s’estan prenent mesures per abordar la crisi climàtica sinó que les accions del govern apunten a la direcció contrària, com es pot veure en la reactivació del projecte del Quart Cinturó o en la compra d’un calaix de ciment de 5M€ en ple centre per fer-hi un aparcament.”