Celebra com un primer pas i com una victòria de la mobilització ciutadana el canvi de nom del Carrer Alfons XIII pel de Carrer de la República

Cf7kpRYWwAANQmTLa Crida per Sabadell demana revisar el Nomenclàtor local en clau d’eliminar tots els noms de carrers dedicats a franquistes i a personatges que no representen valors democràtics, en la mateixa línia en que ja s’han expressat altres espais polítics de la ciutat. La Crida celebra com un primer pas molt important, i com una victòria d’anys de mobilització popular el canvi de nom que s’efectuarà avui de l’antic carrer Alfons XIII per Carrer de la República. No obstant, l’organització rupturista considera imprescindible anar més enllà i que es dugui a terme una revisió integral del Nomenclàtor en base a la Llei de Memòria Històrica aprovada recentment i que estableix un pla d’actuació sobre la retirada de símbols franquistes. Aquest pla contempla que cada administració pública, en l’àmbit de les seves competències, prendrà les mesures adients per tal de retirar escuts, plaques, insígnies i altres objectes que exaltin la sublevació feixista de 1936 o la repressió durant la dictadura franquista.

Entre els noms de carrers que la Crida considera que han de ser eliminats i substituïts destaquen les places dedicades als alcaldes franquistes Josep Maria Marcet i Antoni Llonch, el del carrer Alfons Sala, destacat col·laborador de la dictadura de Primo de Rivera, i el de Marquès de Comillas, traficant d’esclaus del segle XIX. La Crida també considera imprescindible retirar totes les plaques amb simbologia falangista de l’antic ministeri d’habitatge franquista que encara són presents a molts edificis de Sabadell. Lluís Perarnau, portaveu de la Crida, proposa que aquestes mesures “vagin acompanyades d’una campanya de sensibilització contra el feixisme per part de l’Ajuntament i que a l’hora de substituir els noms d’aquests carrers s’aposti per una major presència femenina en el nostre Nomenclàtor”.