La proposta de llei del PDeCAT es va admetre a tràmit amb els suports de PP, Ciutadans, PNV i UPN

El Congrés dels Diputats va aprovar ahir una iniciativa del PDeCAT per crear un mecanisme àgil que permeti els desallotjaments d’habitatges okupats en aquells casos que siguin propietat de petits propietaris, d’entitats socials i administració pública. La proposta va ser aprovada amb els vots de PP, Ciutadans, PNV, UPN i els proposants PDeCAT.

Des de la Crida per Sabadell es considera que aquesta mesura desprotegeix encara més les famílies que es troben en risc d’exclusió social i que han trobat com a única solució l’okupació d’un habitatge. “Es posa el focus i es criminalitza les víctimes d’aquesta situació amb l’excusa de lluitar contra les màfies que treuen benefici econòmic de les okupacions” ha assenyalat Lluís Perarnau, portaveu de la Crida. “La proposta de llei no contempla absolutament cap mesura per lluitar contra aquestes màfies sinó que seran les famílies les que seran desallotjades sense garanties de reallotjament ni defensa jurídica”, ha afegit Perarnau.

La Crida recorda que els casos d’okupació en immobles que pertanyen a l’administració o petits tenidors són una minoria.  A Sabadell, segons dades de la regidoria d’Habitatge, hi ha un total de 992 habitatges okupats registrats al padró, dels quals un 87,2% pertanyen a entitats financeres, fons inversors, immobiliàries (persones jurídiques). Per tant, des de la Crida es considera que aquesta mesura és una excusa per tal de seguir criminalitzant l’okupació i la gent que es troba en exclusió residencial.

“No entenem que es promoguin mesures contra les víctimes i no contra els culpables que han abocat milers de famílies al carrer. El PDeCAT, que governa a Catalunya dins de Junts pel Sí, té un plantejament pervers; mentre no té la valentia política de pressionar a les entitats financeres i grans tenidors per a que cedeixin els seus habitatges buits per augmentar el parc públic de lloguer social, castiga penal i socialment a les persones que es troben en una situació d’exclusió residencial”, ha conclòs Perarnau.

La Crida, finalment, adverteix que malgrat l’aprovació d’aquest tipus de lleis, seguirà lluitant per garantir el dret d’un habitatge digne al costat dels col·lectius que des de fa anys es mobilitzen per aconseguir-ho.