Aquest dimecres matí finalment s'ha produït la reunió que des de la formació s'havia reclamat tantes vegades per tal de rebre informació de la situació legal de les liquidacions d'Smatsa.

 

Després d'un any de reclamar-la, i de més de mig any que el govern convocava i desconvocava, finalment els serveis tècnics i jurídics de l'Ajuntament han explicat als grups municipals la situació de les famoses 'liquidacions' d'Smatsa.

 

Immediatament després el PSC ha comunicat als mitjans de comunicació una versió que res té a veure amb el que a la reunió s'ha afirmat pels serveis tècnics i jurídics.

 

Les liquidacions són aquells imports facturats de serveis no realitzats, mes a mes, certificats per l’empresa i sense cal mecanisme de fiscalització que comencen a dur-se a terme quan la Crida entra a govern, el 2015. Es detecten irregularitats i s’engega seguiment exhaustiu de les actuacions que formen part del contracte de neteja i recollida de residus i que mai abans s'havia realitzat.

 

Segons les tasques tècniques de control dutes a terme mentre la Crida ostentava la regidoria, l'empresa va facturar 3,5 milions d'euros de serveis que no va prestar durant els anys 2014, 2015 i 2016. Aquests imports es reclamen a l'empresa que comença una campanya d'atac mediàtic i judicial contra els partits de govern i les persones que en formen part, perdent tots els judicis acusatius i mostrant-se així que la Crida no ha fet més que la seva feina exercint la seva responsabilitat, fiscalitzant el contracte més car de l'Ajuntament, com s'hauria d'haver fet des d’un inici.

 

Finalment, l'empresa porta a judici aquestes liquidacions i ara la justícia ens diu dues coses clares, segons afirmen els serveis jurídics de l'Ajuntament. La primera és que el contracte és nefast, i que no ens permet reclamar el que és de la ciutat perquè el contracte és interpretable. La segona, que durant anys no s'ha posat en marxa cap mecanisme de fiscalització i això ha fet que, a priori, es donin com a vàlides unes factures que no ens permeten revisar, .

 

Segons la portaveu de la Crida, Nani Valero, "la justícia i el secretari de l’ajuntament han deixat clar en diverses ocasions que el contracte que el govern del PSC va signar amb Smatsa el 2012 és irregular i ara, tornem a pagar els resultats d'aquesta acció. No se'ns deixa reclamar allò que l'empresa cobra sense realitzar perquè el contracte està mal fet, i perquè no s'ha garantit una fiscalització correcta."

 

La formació afirma que "la broma" d'aquest contracte, que recordem que està dins d'una de les peces del cas mercuri, li costa des del 2012 a la ciutat milions d'euros mentre la ciutat continua estant bruta, i demana responsabilitats al PSC dels seus actes i menys demagògia.