Prop d’un 60% de les atencions al SIAD són per situacions de violència masclista

 

La sensibilització i lluita contra les violències de gènere que es produeixen en l’àmbit digital i de les xarxes socials serà un dels principals eixos de la commemoració a Sabadell del Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones. La violència masclista que es produeix mitjançant les TIC afecta moltíssimes dones i en moltes ocasions està normalitzada o invisibilitzada. Amb el programa del 25N, i sota el lema “Prou!”, es vol sensibilitzar sobre aquests comportaments per tal d’eradicar-los.

Durant la presentació avui del programa, la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, ha explicat que “és preocupant com les TIC es converteixen en un arma de control en les relacions, on l’exposició de la intimitat afecta majoritàriament les dones. Però tampoc volem demonitzar l’ús de les xarxes socials, sinó treure allò positiu i cridar a la corresponsabilitat en el món 2.0. És important educar per no agredir, per ser empàtics, per distingir entre íntim i públic.”

En aquest marc, al programa destaca la Jornada Connectad@s. Organitzada per l’Ajuntament i adreçada a professionals que treballen en el camp de la igualtat, l’activitat tindrà lloc el 16 de novembre al Casal Pere Quart, amb la participació de representants dels àmbits institucional, acadèmic, legal i associatiu. Entre els temes que es posaran sobre la taula, es parlarà de la necessitat d’unes relacions lliures, la relació entre els i les joves i les violències masclistes a les TIC, qüestions com el sexpreading o el marc legal on es produeix la violència en línia. Les inscripcions a la jornada ja estan obertes.

També en relació amb les violències en línia, el Casal Pere Quart acollirà el 22 de novembre la xerrada-col·loqui “Violències a cop de clic: Traspassant les pantalles”, a càrrec de la psicòloga i ciberactivista Ianire Estébanez, autora del blog “Mi novio me controla...lo normal”. Uns dies abans, el 14 de novembre, l’entitat Nous Homes de Sabadell oferirà al Centre Cívic de la Creu Alta - Cal Balsach la xerrada col·loqui “Desemmascarar el masclisme a les xarxes socials”.

Les persones joves són un dels col·lectius on el programa vol incidir especialment. Així, es faran els tallers “Si m’estima em donarà el seu password?”, a càrrec de l’Associació Candela i que s’impartirà a l’alumnat de l’Institut Agustí Serra. Així mateix, durant el mes de novembre, a diferents centres educatius, es presentarà l’espectacle “Estranyes relacions”, de la companyia Frec a Frec.

 

Acte central

L’acte central del programa tindrà lloc el mateix 25 de novembre, a les 12 del migdia, quan començarà un recorregut contra la violències masclista, amb principi i arribada a la plaça del Dr. Robert. Cap a 2/4 d’1, a la mateixa plaça es portarà a terme una acció creativa, a càrrec de Dona Cançó.

La commemoració del 25N a la ciutat inclourà altres propostes com tallers, projeccions, xerrades o l’exposició “Herederas de las Ruinas”, sobre la greu situació de les dones de la República Centreafricana.

El programa del Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les dones l’impulsen conjuntament l’Ajuntament i la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI. La imatge de cartell d’enguany és obra de Jordi Catlla font que va ser el guanyador del concurs intern amb l’Escola Illa.

 

Servei d’Informació i Atenció a la Dona

Com ja és habitual en els darrers anys, s’han presentat avui les dades del Servei d’Informació i Atenció a la Dona, corresponents al període comprès entre l’1 de gener i el 30 d’octubre de 2018.

En resum, s’han obert 324 expedients nous, dels quals 265 corresponen a dones que han vingut per primera vegada al SIAD ( l’any passat, al 2017, en van ser 281) i 59 són expedients que s’han tornat a obrir, corresponent a dones que havien estat ateses anteriorment (al 2017 en van ser 75, de reoberts). D’aquests nous expedients, n’hi ha 11 que corresponen a dones de municipis propers En total, s’han realitzat 1.453 visites, tant per part de les treballadores socials, com de les psicòlogues i de les juristes.

Pel que fa a l’atenció de psicologia infanto-juvenil, s’han atès per primera vegada 53 nens i nenes i s’ha continuat fent seguiment a 20 infants que van iniciar l’atenció l’any anterior. En total, s’ha treballat amb 73 nens i nenes (aquest any s’ha ampliat el servei de 20 a 25 h setmanals, a partir de l’1 de maig).

El motiu més habitual pel qual es sol·licita ser atesa al servei és el de viure o haver viscut alguna situació de violència masclista (58%). És habitual que coincideixin diferents tipus de violència que no sempre són identificats per la persona que la rep.

D’altra banda, pel que fa a les teleassistències mòbils per violència masclista, actualment hi ha 45 teleassistències actives. Durant aquests 10 mesos de l’any, se n’han activat 21 de noves i s’han tramitat 32 baixes (les baixes representen un 50% més que les donades d’alta).

 

Servei d’Atenció a persones agredides

El SIAD és un servei que treballa de forma coordinada i transversal amb altres serveis municipals per tal de proporcionar a les dones la millor atenció possible. Un d’aquests serveis és el Servei d’Atenció a la Víctima, dependent de Policia Municipal i que atén casos relacionats amb violència de gènere o amb qualsevol altre tipus de discriminació, odi o intolerància. En aquest marc, el Servei d’Atenció a la Víctima ha atès fins a l’octubre 257 casos, dels quals 183 eren per violència masclista.