L’organisme treballa per defensar el respecte a la diversitat i combatre qualsevol discriminació racista, xenòfoba o homòfoba

La Comissió de la Convivència és un instrument ciutadà de seguiment i d’intervenció directa, en casos d’agressions o discriminacions per raó de xenofòbia, racisme o homofòbia. Integrat per representants de l’Ajuntament, Grups municipals, cossos de seguretat, el Col·legi d’Advocats de Sabadell, el Síndic de Greuges, entitats cíviques i socials i els sindicats CCOO i UGT, l’organisme treballa per l’atenció integral a les víctimes i proporciona l’assistència jurídica com a acusació particular, compareixent en alguns casos el propi Ajuntament com a acusació popular.

Des de la seva creació, l’any 2004, la Comissió de la Convivència ha gestionat unes 60 denúncies, per defensar la diversitat i combatre els delictes d’odi.

En 17 casos, les denúncies s’han traduït en sentències fermes i condemnes per a responsables de conductes discriminatòries o violentes, entre els quals algunes persones d’ideologia neonazi de la ciutat.

Així ha estat recentment amb la sentència de 2 anys i 6 mesos de presó per a J.A.E., pels delictes de provocació i incitació a la discriminació, a l’odi i a la violència i pel delicte de tinença d’armes prohibides. Un cas en el qual l’Ajuntament de Sabadell s’havia presentat com a acusació particular i que es va començar a investigar l’any 2013, arran de les diligències d’investigació obertes per la Fiscalia de Delictes d’odi de Barcelona.

En aquest marc, es va obrir una investigació dels continguts del blog “Europa Despierta!”, que J.A.E. gestionava i en el qual publicava continguts, escrits i música, amb la finalitat expressa de difondre documents, imatges, vídeos, notícies i opinions de caràcter ofensiu, denigrant i vexatori contra persones d’origen estranger i immigrants, de religió musulmana o jueva i persones afrodescendents, entre d’altres minories. Al blog defensava la supremacia ària i les tesis nazis. Aquesta pàgina va comptar amb més de 30.000 visites.

Al juliol de 2013 es va procedir a fer un escorcoll del domicili del propietari del blog i se va li van incautar armes, a més de materials (adhesius, llibres, simbologia, fotografies) de marcada ideologia nazi.

Durant el judici i assistits per l’advocat Ivan Jimenez Aybar com a acusació particular per part de l’Ajuntament de Sabadell, es va veure com la defensa va aportar proves forenses mèdiques i psicològiques per atenuar els fets jutjats. Arguments que entren en contradicció amb la presència constant de J.A.E., amb coneguts neonazis de la ciutat, en concentracions davant l’ajuntament convocades per Societat Civil Catalana al novembre de 2017, davant el Casal l’Obrera al mes d’abril de 2016, al Casal Tramuntana acompanyat de membres de Plataforma x Catalunya i amb membres actius dels Holligans Vallès, entre d’altres.

La Comissió de la Convivència continuarà treballant, promovent la coordinació i col·laboració de l’administració, la societat civil, cossos policials i representants de l’àmbit jurídic per promoure i garantir el respecte a tots els ciutadans i ciutadanes i el rebuig a qualsevol actitud o actuació discriminatòria.

En declaracions de la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz: “A banda del compromís polític inequívoc en la lluita contra les discriminacions i les agressions, és important tenir instruments compartits amb la ciutadania i les entitats, com és el cas de la Comissió de la Convivència. D’aquesta manera podem plasmar aquest compromís en actuacions reals com pot ser el fet que l’Ajuntament és presenti com a acusació quan així es valora des de la comissió”.