Un milió d’euros del pressupost es destinarà a projectes proposats i votats per la ciutadania

Pressupost participatiuAmb l’objectiu de caminar cap a un model en el que la població gaudeixi d’espais de participació, apoderament i d’incidència real en tot allò que afecta a les seves vides, l’Ajuntament de Sabadell posa en marxa un procés participatiu que ofereix a la ciutadania l’oportunitat d’incidir en una part del pressupost municipal de l’any 2017.

El procés, que porta per títol Construint Ciutat posa a disposició de la població un milió d’euros del pressupost municipal per l’any vinent perquè proposi i decideixi projectes per ser executats per l’Ajuntament.

D’aquesta manera es fa una crida a les sabadellenques i els sabadellencs perquè s’impliquin en la presa de decisions sobre el destí d’una part dels recursos públics.

 

Construint Ciutat

El procés participatiu permetrà a totes aquelles entitats o associacions inscrites en el Registre Municipal d’Entitats Ciutadanes i també a persones a títol individual, amb un aval d’un mínim de 50 signatures, presentar projectes d’un valor màxim de 200.000 euros cadascú.

Aquests projectes, entre d’altres requeriments, poden ser actuacions a l’espai públic o fer incidència en serveis que afectin les persones i han de ser susceptibles de ser executats per l’Ajuntament durant el 2017. Les propostes es podran presentar entre l’1 al 23 de juny. Les bases del procés, així com les fitxes que cal emplenar per presentar propostes es podran trobar a la web municipal www.sabadell.cat.

Durant la presentació avui del procés, el regidor de Nova Economia, Albert Boada, ha destacat, precisament, el fet que “a diferència de processos similars, les propostes que es puguin presentar parteixen de zero, no hi ha uns pressupòsits d’inici, i, a més, és molt positiu que els projectes no és centrin en inversió sinó que també puguin ser de caràcter social o d’intervenció comunitària”.

Per la seva banda, la regidora de Participació, Glòria Rubio, ha confiat en què hi hagi una bona resposta, ja que “la ciutadania i el teixit associatiu té molts projectes i idees que només cal plasmar-les al paper. Ara tenen una bona oportunitat per donar-les a conèixer i mirar de fer-les realitat”.

Els projectes es presentaran a qualsevol oficina del Servei d’Atenció Ciutadana de Sabadell (SAC). Totes les propostes seran estudiades pels tècnics i tècniques municipals que treballen en l’àmbit objecte del projecte. La valoració sobre la viabilitat tècnica i econòmica tindrà en compta que:

- Sigui avaluable econòmicament i no superi el límit dels establert.

- Sigui viable tècnicament (que no existeixin impediments tècnics per a realitzar el projecte i que aquest s’ajusti a la normativa jurídica vigent).

- Pugui vincular-se o integrar-se amb algun projecte municipal en funcionament.

Un cop valorades totes les propostes presentades, aquelles que siguin viables seran objecte de votació per part dels ciutadans i ciutadanes de Sabadell majors de 14 anys, del 6 al 18 de setembre. S’hauran de votar 4 propostes i perquè el procés sigui legitimat hauran de participar a la votació un mínim de 3.000 persones.

Amb la voluntat de fer difusió de les propostes viables es farà una exposició dels projectes i també una presentació pública perquè la ciutadania les pugui conèixer. També està previst penjar informació de cada proposta a la pàgina web municipal de l’Ajuntament.

Un cop es faci la votació, les propostes més votades, fins cobrir la totalitat del pressupost seran les que es duran terme l’any 2017 amb un màxim de dos projectes per districte. Les propostes que tinguin un abast de ciutat no tindran límit en quant al nombre a l’hora de ser executades.

De la seva banda, el Govern Municipal es compromet a incorporar els projectes guanyadors a les partides pressupostàries del pressupost 2017 per ser aprovat en el Ple Municipal.