Article de Maties Serracant Camps, alcaldable de la Crida per Sabadell.

FotosMatiesEl municipalisme, les polítiques de proximitat, són avui l’espai principal des d’on començar a recuperar tot el què fa anys que hem anat perdent. Els municipis han de ser un estendard democràtic, social i cultural en temps de crisi, l’espai des del que observar la realitat de ben a prop, reconèixer les necessitats col·lectives, interrogar-nos i reinventar les polítiques públiques. Per això és necessari avui un nou municipalisme constituent.

Com a bona part dels grans municipis catalans, vivim amb duresa l’allargament de les crisis que ens afecten. Les crisis social, econòmica, política, nacional i democràtica, que han suposat la despossessió de drets bàsics per a moltes persones; la pèrdua de la nostra sobirania en nombrosos aspectes bàsics. Milers d’aturats i aturades, molts d’ells gairebé sense ingressos, milers de persones sense un habitatge digne garantit, milers de pisos buits, i milions i milions d’euros destinats al “rescat” bancari. Sabadell il·lustra amb duresa aquesta realitat, amb importants desigualtats encara.

Cal aprofitar la reconstrucció de la ciutat i de l’Ajuntament per posar-lo al servei d’un projecte clarament transformador, al servei de les persones.

A la nostra ciutat, però, se’ns hi afegeix la profunda crisi política i institucional derivada de l’etapa Bustos, encara present, encara viva, ni jutjada ni cicatritzada. L’etapa de la dignitat, l'esperança i la democràcia robada. Per això seguim demanant justícia i responsabilitats polítiques, per acabar amb la impunitat. Per això és necessària encara una auditoria que permeti fer un balanç clar d’aquesta etapa que ara es tanca, revisar contractacions i externalitzacions, i alhora reestructurar l’administració municipal per tornar-la a obrir cap enfora per generar noves complicitats amb la ciutadania i fer-la alhora més eficient. Cal aprofitar la reconstrucció de la ciutat i de l’Ajuntament per posar-lo al servei d’un projecte clarament transformador, al servei de les persones.

En moments de canvis important, de nova transició, cal mirar també enrere, aprenent del passat, per assegurar-nos que no tornarem a cometre els mateixos errors. I en aquest context ens cal també aprofitar l’anhel nacional per canviar-ho tot i reconstruir el pacte social.

llb_00804_140_llb7740En aquest context, des de la Crida assumim el compromís de combatre la desigualtat i la injustícia, recuperant la nostra capacitat de governar-nos com a únic mecanisme per dur a terme un canvi social profund. Per això ens cal un projecte ambiciós, compromès, lliure, que s’alimenti de l’experiència a la institució i el coneixement del dia a dia, del carrer, i que depengui únicament de Sabadell. La Crida es compromet a treballar, treballar i treballar, a prop dels problemes de la gent, de la ciutat, amb humilitat i amb voluntat d’aprenentatge. Amb la referència i l’aprenentatge del treball de l’Entesa per Sabadell a l’Ajuntament i el treball de la CUP al Parlament, però sense cap mena de dependència ni lligam més enllà de la pròpia assemblea de la Crida; i amb la referència de nombroses organitzacions i lluites socials, però sense envair-les ni trepitjar-les.

Perquè sabem que ni tan sols un Ajuntament ple de gent digne no és garantia suficient, sinó que el què necessitem és bona part de la ciutadania mobilitzada, compromesa per poder reconstruir i governar la ciutat. Ens cal molta implicació, molta energia, molta força i molta intel·ligència col·lectiva. Calen persones lliures per fer municipis lliures. I ens calen també somniadors per recuperar la nostra capacitat d'imaginar la ciutat.

Perquè sabem que ni tan sols un Ajuntament ple de gent digne no és garantia suficient, sinó que el què necessitem és bona part de la ciutadania mobilitzada, compromesa per poder reconstruir i governar la ciutat.

S’ha acabat l’etapa de la impotència, de la ràbia, ara toca la justícia en majúscula, i no només la dels tribunals, la justícia popular que s’exerceix cada dia, que s’exerceix també a les urnes amb la força de la convicció i la revolta.

La Crida va fer un pas endavant decidint presentar-se a les eleccions amb el suport de més de 3.500 avals obtinguts el mes de gener. Ara la Crida es presenta a les eleccions per seguir guanyant, però conscients que no només es guanya anant a les eleccions sinó cada dia generant espais d’esperança i incentivant el treball coordinat de gent compromesa. Per això el proper 24 de maig volem que s’omplin les urnes de dignitat, de compromís, d’il·lusió, de cultura i de memòria.