Ibarra va realitzar una formació sobre prevenció i abordatge dels delictes d’odi a tots els agents socials, polítics i veïnals que conformen la Comissió

IMG_20151019_211510Esteban Ibarra, president de l’Associació “Movimiento contra la Intolerancia” va ser el convidat a la sessió d’aquest passat dilluns de la Comissió de la Convivència de Sabadell, iniciant el cicle de formacions que es duran a terme en aquest espai per tal de prevenir i abordar la violència feixista i els delictes d’odi a la ciutat.

En la seva ponència, Ibarra, va fer una exposició de l’evolució del moviment feixista i neonazi europeu i espanyol des dels anys noranta fins a l’actualitat, així com de les respostes tant legals com d’organització social i popular com combatre’l. Ibarra va alertar que des de l’any 1991 a l’estat espanyol s’han produït més de 100 crims d’odi a mans de grupuscles neonazis i que mentre les agressions feixistes arriben a la xifra de 4.000 per any, el Govern de l’estat, fins fa pocs mesos, només en registrava 2 oficialment. Segons Ibarra, aquesta situació es deu, per una banda, a que moltes de les víctimes de la violència feixista no s’atrevien a denunciar per por a represàlies o per no estar regularitzats al país i per evitar la seva extradició si ho feien, i per l’altra a que l’estat no donava cap mena de suport legal o emocional a aquestes víctimes.

A totes les ciutats de l’estat espanyol, recordava Ibarra, hi ha presència de grups feixistes i neonazis per la conjunció de tres factors clau; la difusió a internet dels discurs de l’odi, amb més de mil webs registrades amb missatges d’incitació a la xenofòbia i la intolerància, la presència de grups ultres nazis a les grades dels camps de futbol i la celebració de concerts clandestins de bandes nazis de RAC (Rock Against Communism).

Finalment Ibarra va recordar que Europa està vivint un “autèntic tsunami” racista i xenòfob i que les principals víctimes tan de reclutament com de les agressions dels grups feixistes i neonazis són els joves i adolescents. Per això en aquest sentit Ibarra va posar especial èmfasi en que més enllà de la nova legislació en matèria de delictes d’odi, és imprescindible que tant les institucions com la societat civil empenyin per socialitzar el discurs antifeixista, sobretot a través d’un treball acurat i continu de prevenció i formació a escoles i instituts.