La Crida s’oposa a la construcció d’una nova comissaria al pàrquing de la Biblioteca del Nord perquè considera que la prioritat és construir habitatge públic per combatre la greu situació d’emergència residencial

 

L’actual govern municipal ha iniciat els tràmits per requalificar els usos de l’illa en la qual es troba la Biblioteca del Nord (Ronda de Navacerrada, carrer de Somport, carrer de l’Argentera i carrer de l’Alcubierre), a la Plana del Pintor. L’objectiu d’aquesta modificació és possibilitar la construcció de la nova comissaria de la policia municipal, que no seria possible amb la qualificació actual. Aquesta comissaria substituiria el pàrquing que es troba darrera de la biblioteca.

Des de la Crida per Sabadell no només no considerem prioritària aquesta actuació sinó que la trobem inapropiada per diversos motius. Per una banda, tot just s’acaba de fer una inversió econòmica molt important per actualitzar les instal·lacions de Can Marcet. L’ubicació prevista per la nova comissaria és inapropiada perquè se situa a l’extrem nord de la ciutat, lluny de la xarxa bàsica i en un entorn residencial, tot el contrari del què ara ofereix la localització de Can Marcet. A més a més, no compartim la proposta del govern perquè el model policial que hi ha al darrera xoca amb el model de policia de proximitat que es va començar a implementar durant el mandat del Govern de Transformació.

Per altra banda, la situació d’emergència residencial (agreujada encara més per la pandèmia) exigeix que les polítiques municipals es bolquin en l’habitatge públic. El Pla Local d’Habitatge (PLH), treballat per totes les entitats de la ciutat i grups municipals i aprovat ja inicialment durant l’anterior mandat, busca facilitar habitatges dignes, accessibles i permanents a l’important sector de població que no pot accedir al mercat privat i, de retruc, fer que amb l’augment del nombre d’habitatges públics es redueixi el preu dels habitatges del mercat privat. El PLH preveu l’augment del parc públic d’habitatge de lloguer en més de 500 habitatges, dels quals 362 són de noves promocions.

Nani Valero, portaveu de la Crida, afirma que: “Durant els darrers mesos hem insistit al govern, de forma reiterada, que cal aplicar el Pla Local d’Habitatge amb la màxima urgència. Així ho va decidir el Ple Municipal i així ho requereix la greu situació d’emergència incrementada ara per la crisi de la Covid-19 en la qual ens trobem. Resulta incomprensible que encara no l’hagin engegat i que, en canvi, sí que posin esforços en qüestions molt menys urgents com és el cas de la comissaria.”

Des de la Crida per Sabadell considerem que l’espai del pàrquing de la Biblioteca del Nord seria molt més útil per a la ciutadania si es convertís en habitatge públic dotacional de lloguer a un preu accessible. Als barris hi ha pocs solars disponibles i aquests s’haurien de destinar a cobrir les necessitats bàsiques de la ciutadania.