Un total de 650 alumnes es beneficiaran d'aquesta mesura. L’objectiu de les accions és afavorir l’equitat en l’accés dels nens i nenes a la formació artística, per reduir les desigualtats educatives i incidint sobretot en els contextos més desafavorits.

 

Les activitats gratuïtes que l’Ajuntament va posar en marxa el curs 2016-2017 amb altres entitats i institucions per estendre la formació artística a Sabadell creixen per segon any consecutiu. Fa dos cursos, als tallers de coral i teatre, als tallers de guitarra i al programa A-cordant hi van prendre part a l’entorn de 580-590 alumnes. El curs passat, es va arribar a uns 525 alumnes i ara, el curs 2018-2019, hi prenen part a l’entorn de 650 infants. Així doncs, els usuaris dels programes pugen enguany un 24% respecte al curs anterior. En dos anys, el nombre d’infants participants s’ha incrementat en un 70%.

 

L’A-cordant

Un dels projectes que s’està portant a terme és l’A-cordant, que l’Ajuntament impulsa conjuntament amb l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV). Per mitjà del programa, nens i nenes de 4t, 5è i 6è de primària formen orquestres de corda i durant el curs aprenen a tocar els instruments de la mà dels músics professionals de l’OSV i amb el suport del professorat de música de l’escola, tot destinant part de les hores lectives de música a la pràctica de conjunt i potenciant el creixement com a col·lectiu.

Aquest curs, l’A-cordant arriba a tres centres educatius, atès que l’Escola Juan Ramón Jiménez se suma a l’Agnès Armengol i al Joaquim Blume, els dos centres on es va iniciar el projecte fa dos cursos. En total, en aquesta edició hi participen 248 nens i nenes, 3 vegades i mitja més que a la primera edició, quan hi van prendre part 71 alumnes.

 

Coral, teatre i guitarra

En el cas del tallers de coral, com també els de guitarra, els coordina l’Escola Municipal de Música i Conservatori. Els primers es porten a terme al migdia a 12 escoles d’infantil i primària de Pla Educatiu d’Entorn que disposen de servei de menjador gestionat per l’Ajuntament i enguany hi assisteixen entre 120 i 130 alumnes.

Pel que fa als tallers de guitarra per a infants de 5è i 6è, nascuts arran d’un projecte dels mateixos centres i també dins el PEE, a hores d’ara estan en marxa els de l’Escola Sant Julià, amb uns 95 alumnes. Properament és previst que puguin començar els de l’Escola Calvet d’Estrella amb uns 50 nens i nenes.

D’altra banda, els tallers de teatre, igual que els de coral, es duen a terme al migdia a 12 escoles de PEE i hi ha a l’entorn de 135 estudiants.

 

Diverses competències educatives

Amb les propostes de música i teatre, es vol estendre l’aprenentatge d’aquestes disciplines i de tots els beneficis que comporten per a la formació de l’alumnat, tant en la vessant educativa, com social i cultural. I és que als coneixements musicals i d’expressió artística que s’hi assoleixen, se sumen altres aprenentatges com el desenvolupament, a través de l’art, de diverses àrees i competències educatives –com el pensament abstracte/matemàtic o la capacitat de concentració– i valors com la superació personal, el treball en grup o la disciplina per a l’assoliment d’un objectiu.