Les places passaran a anomenar-se Dones del Tèxtil i Clara Campoamor, respectivament

El nomenclàtor incorporarà també els noms de Patricio Peñalver, Cipriano Martos i plaça del Pi-pi

 

El Govern municipal de Sabadell ha acordat canviar el nom de la plaça de l’Alcalde Marcet per plaça de les Dones del Tèxtil i el de la plaça d’Antoni Llonch per plaça de Clara Campoamor. El canvi de nom de les dues places s’ha comunicat als grups municipals i a les diferents entitats que configuren la Taula de Memòria Històrica i del Nomenclàtor.

La decisió d’eliminar els noms de Josep M. Marcet i Coll i d’Antoni Llonch i Gambús es pren pel fet que van ser alcaldes durant el franquisme i, per tant, no elegits democràticament, sinó designats directament pels responsables del règim autoritari i dictatorial que va governar l’Estat espanyol entre 1939 i 1975.

El Ple municipal del passat 28 de febrer va aprovar per majoria, amb l’abstenció de C’s i el vot contrari del PP, una moció impulsada per Sabadell per la República, que proposava de formalitzar un compromís municipal en relació amb la retirada del nomenclàtor de Sabadell de tots els referents d’època franquista.

El Govern municipal ha expressat en més d’una ocasió la voluntat de revisar el nomenclàtor urbà amb l’objectiu d’eliminar els vestigis que hi queden de l’època predemocràtica. En aquest sentit, el 14 i 15 de setembre de 2018 l’Ajuntament va organitzar una Jornada de Nomenclàtor, les conclusions de la qual es publicaran ben aviat. Amb el mateix objectiu ha reunit en diferents ocasions la Taula de Memòria Històrica i del Nomenclàtor per tractar aquesta qüestió, seguint els criteris establerts pel Memorial Democràtic.

La Plaça d’Antoni Llonch s’anomenarà de Clara Campoamor, una proposta que prové de la moció aprovada per unanimitat a la Junta de portaveus el 24 d’octubre de 2016 a proposta del Grup municipal de Ciutadans. Clara Campoamor va ser advocada, escriptora i política activa durant el període de la Segona República Espanyola i defensora dels drets de la dona.

Pel que fa a la Plaça Marcet, el govern ha optat per de dedicar-la a les Dones del Tèxtil, fent un reconeixement a totes les treballadores dels diferents oficis que treballaven a les fàbriques, tallers i a domicili en l’activitat productiva que va ser l’origen del creixement de la ciutat.

 

Altres noms que s’afegeixen en el nomenclàtor

El nomenclàtor urbà incorpora també els noms de Patricio Peñalver, Cipriano Martos i plaça del Pi-pi.

Patricio Peñalver va ser un dirigent veïnal i activista pels drets dels homosexuals, representant del Front d’Alliberament Gai de Catalunya a Sabadell. L’AV Ca n’Oriac ve reivindicant des de fa temps que es faci aquest reconeixement a la plaça situada entre el carrer del Penedès i el carrer del Moianès.

Cipriano Martos, obrer i sindicalista d’origen andalús, que va arribar a Sabadell el 1969, va ser torturat i assassinat pel franquisme fins que va morir el 1973.

D’altra banda, la plaça del Pi-pi, fins ara no constava en el nomenclàtor, malgrat tothom la coneix per aquest nom popular. Es dona així sortida també a una demanda que ha arribat en diferents ocasions per part del veïnat.

 

Memòria històrica

Els darrers quatre anys, l’Ajuntament ha treballat en l’àmbit de memòria històrica. Concretament, ha confeccionat i desplegat un programa amb activitats commemoratives, divulgatives i de recerca, tot col·laborant estretament amb el Memorial Democràtic i amb diferents entitats de la ciutat.

Es tracta d’un programa viu, que inclou en aquests moments activitats en diversos àmbits: memòria dels deportats als camps nazis, espais de memòria, memòria dels represaliats, memòria institucional, memòria simbòlica i memòria de la Guerra Civil espanyola. Un programa per al qual s’ha dissenyat un nou logo, que ha acompanyat totes les actuacions que s’han dut a terme en aquest àmbit.