Permeten la més gran transformació urbanística dels últims 30 anys 

cvm0rrswcaalzqu-jpg_large El dimarts 25 d’octubre s’han presentat en roda de premsa els projectes d’obres relacionats amb el perllongament de la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sabadell i amb l’obertura de les cinc noves estacions. Els responsables de la presentació han sigut Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Glòria Rubio, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, i Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic.

El perllongament de la línia de ferrocarril proporciona un enriquiment en la mobilitat de la ciutat, que a partir de la primavera del 2017 es materialitzarà en l’obertura de tres noves estacions que se sumaran a les dues inaugurades al setembre. Però Sabadell també incorporarà un intercanviador amb Renfe i múltiples noves connexions amb la xarxa d’autobús urbà i interurbà. Això permetrà que la ciutat generi espais nous. Una oportunitat que comportarà una millorar de la qualitat de vida de la ciutadania.

Juli Fernàndez ha afirmat que “l’espai que s’allibera amb la suma d’obres que comporta el perllongament dels Ferrocarrils i les noves estacions és rellevant per a la ciutat i farà que durant el 2017 s’estigui treballant a diferents punts”. I ha afegit que “el Passeig, per exemple, és una gran oportunitat que tenim davant, segurament la més gran transformació dels últims 30 anys a Sabadell”.

Segons Glòria Rubio, “l’eliminació de diverses barreres arquitectòniques permetrà cosir espais i, per tant, crear nous punts de trobada per a la ciutadania”.

Xavier Guerrero ha assegurat que “moltes d’aquestes obres permeten pacificar el trànsit a diverses zones de la ciutat. I aquesta també és una de les oportunitats que generen les obres derivades del perllongament dels Ferrocarrils”.

 

Nous espais 

En el cas de l’estació Can Feu - Gràcia, és previst acabar el tram soterrat entre la pl. d’Anselm Claver i la rambla d’Ibèria al desembre proper. A més, l’Ajuntament continuarà treballant amb l’objectiu de soterrar la línia ferroviària des de la rambla d’Ibèria fins al parc de Can Feu, a l’espera que els pressupostos de la Generalitat del 2017 incloguin una partida per soterrar les vies.

D’altra banda, gràcies a convenis amb l’Escola Superior de Disseny (ESDi) i el Departament de Construcció de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV), l’Ajuntament vol impregnar d’art les parets dels ponts de ciment de la rambla d’Ibèria. També es pretén pacificar els barris de Can Feu i Gràcies amb diferents iniciatives.

Pel que fa a l’estació Sabadell Plaça Major, s’han iniciat els treballs per preparar un projecte singular aprofitant l’estació, amb l’objectiu de donar a aquest punt la centralitat i la urbanitat que mereix el centre neuràlgic de la ciutat. D’altra banda, a la primavera del 2017 es presentarà el Pla de l’Espai Central. Concretament es començarà un projecte urbanístic gràcies a un concurs que pretén que el Passeig es doti de zones d’estada més agradables, com també d’elements urbans que convidin la ciutadania a acostar-s’hi.

Quan s’obri al públic l’estació La Creu Alta, s’enllestirà el projecte urbanístic iniciat als anys noranta del segle passat amb l’obertura de l’Eix Macià, que ha dut a una nova centralitat metropolitana. A la superfície de l’estació hi podria haver un nou equipament, cosa que es decidirà a partir d’un procés deliberatiu amb la ciutadania.

L’obertura de l’estació Sabadell Nord permetrà acabar les obres a la plaça d’Espanya. Aquest espai esdevindrà intermodal, ja que connectarà diferents mitjans de transport, tant públic com privat. A part de l’intercanviador entre Renfe i els Ferrocarrils, hi haurà un nou espai públic per al lleure i més espai per al descans i els desplaçaments a peu.

Finalment, l’estació Sabadell Parc del Nord permetrà cohesionar els barris de Ca n’Oriac, Sant Julià i la Plana del Pintor i obrir un nou corredor verd amb el parc fluvial del Ripoll. A més, amb la urbanització de les vies públiques del voltant es pacificarà el trànsit a l’entorn del parc i de l’estació.